NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

[Bijgewerkt: 14:00 uur]
zefyr schreef: di 29 nov 2022, 19:41(...)
Je haalde een citaat aan van apostel Peter Klene op 1 oktober jongstleden tijdens de Inpiratiedag:

"Dat wij nu over 30 jaar in een hele grote kerk zitten met 3.000 man of we zitten in de huiskamer met 15 man en we hebben daar een goed gesprek; als het zo gaat, dan gaat het zo. Daar heb ik geen zorgen."

Ogenschijnlijk oogt het sympathiek (en/of laconiek). Deze uitspraak maakt op mij echter een calculerende indruk. Hoe het ook uitpakt, de NAK-leiding zit altijd goed. Hen treft geen blaam. Nooit. Dus is het begrijpelijk, dat hij zich geen zorgen maakt. Door een mistgordijn op te trekken onttrekt Klene zich van de verantwoordelijkheid een visie te ontvouwen. Z'n betoog vind ik overigens inspiratieloos. Kortom, geen visie en geen inspiratie. Ik vermoed, dat Klene, evenals vele andere kerkleiders in Nederland, met de handen in het haar zit.

(...)

@zefyr

Voor mij is de toetssteen altijd geweest dat Christus Jezus -zodat het voor álle leerlingen te behappen zou zijn- 10 geboden verrassend wist te reduceren tot 1½ gebod, namelijk: heb God boven alles lief en uw naaste als uzelf. Dat sluit volgens mij elke babylonische spraak­ver­war­ring uit! Terwijl wij wellicht als lastpakken worden gezien; hield niet juist de innemende eenvoud, die Christus Jezus daarmee aanlichtte, ons op de been? Sommigen echter kunnen het schijnbaar niet uitstaan dat de Nieuw-Apostolische Kerk en haar statuten niet met de schepping zijn meegegeven:

  1. TjerkB schreef: wo 04 mar 2015, 05:44
    Jabob65 schreef:In het vervolg op het vorige bericht.

    Ik heb nu ook veel meer begrip voor al die mensen, als ik zie hoe gebrekkig men is toegerust voor dergelijke functies, ga er maar aan staan!

    Eigenlijk is het misdadig, je hebt een x beroep, en opeens ben je maar zo priester of nog erger voorganger, en ben je verantwoordelijk voor zielzorg, moet je diensten houden (incl. een preek van 20 minuten) en ben je ook nog een soort van crisismanager want er moeten ontzettend veel conflicten opgelost worden.

    Er is veel schade aangericht maar als je het zo bekijkt, valt het nog mee.


    Bron: Bericht op "Di 03 Mrt 2015, 14:03"
    @Jabob65

    In alle bescheidenheid... ja, er kan veel op ons allen afkomen en beslist óók op gemeenteleden die een helpende hand kwamen aanreiken. Het zou echter een goede zaak zijn als in een geloofsgemeenschap de leden elkaar van tijd tot tijd ook eens treffen om samen, op ooghoogte, te bezien hoe "vraag en aanbod" met elkaar in balans kunnen worden gehouden. Een eye-opener daarbij is wellicht wat eerder voor mijzelf in de Bijbel een ontdekking was toen juist in dit verband de strekking ervan mij duidelijk werd, namelijk:
    • Conflict binnen de gemeente en verdere groei
      [1] Toen het aantal leerlingen toenam, ontstond er op een gegeven moment ontevredenheid bij de Griekstaligen, die de Arameessprekenden verweten dat de weduwen uit hun groep bij de dagelijkse ondersteuning werden achtergesteld. [2] Daarop riepen de twaalf apostelen de voltallige gemeenschap van leerlingen bijeen en zeiden: ‘Het is niet goed dat wij de zorg dragen voor de gemeenschappelijke maaltijden, want daardoor verwaarlozen we de verkondiging van Gods woord. [3] Kies daarom, broeders en zusters, uit uw midden zeven wijze mannen die goed bekendstaan en vervuld zijn van de heilige Geest. Aan hen zullen we deze taak opdragen, [4] terwijl wij ons zullen wijden aan het gebed en aan de verkondiging van het woord van God.’ [5] Alle leerlingen stemden met dit voorstel in. Ze kozen Stefanus, een diepgelovig man, die vervuld was van de heilige Geest, en verder ook Filippus, Prochorus, Nikanor, Timon, Parmenas en Nikolaüs, een proseliet uit Antiochië. [6] Ze lieten deze mannen plaatsnemen voor de apostelen, die een gebed uitspraken en hun daarna de handen oplegden. [7] Het woord van God vond steeds meer gehoor, zodat het aantal leerlingen in Jeruzalem sterk groeide; ook een grote groep priesters aanvaardde het geloof.

      Uit: Handelingen 6 (NBV)
    De Nieuw-Apostolische Kerk en haar statuten zijn natuurlijk niet met de schepping meegegeven. Dat zouden sommige "hogere verantwoordelijke leidinggevenden", met welke imponerende termen betrokkenen hun vermeende belangrijkheid zelf wensen te onderstrepen, misschien wel anders willen zien, maar zolang de aangesloten leden volgens diezelfde statuten niets in te brengen hebben, past het deze leden uiteraard om zich ervan bewust te zijn dat naïviteit en fatalisme niet bepaald gaven zijn van de Heilige Geest.

    Ten slotte:
    (...)
    Hoe komt het dan dat wij in de Nieuw-Apostolische Kerk tóch veel blijmakende en zegenrijke momenten hebben meegemaakt? Dat komt door de integriteit van liefhebbende verzorgende dienaren die bij de oprichtingsakte geen stem hadden!! Bovendien: “Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.” (Mat. 18: 20, NBV) Samenvattend, ik heb vorige week gedacht aan het volgende…

    In 1934 keerde een aantal Duitse theologen zich af van de christenen die meetrokken in het kielzog van Hilters nationaal-socialisme. Dat uiteindelijk dood en verderf zaaiende regiem had bij mijn weten destijds al meer dan 85% van alle Duitse christenen geassimileerd. Zo kwamen de “Barmer Thesen” tot stand in de zogenaamde Bekenntnis-synnode. Eén van de betreffende theologen was Karl Barth. Het signaal dat men (in Barmen) afgaf met deze zeer kernachtige Thesen klinkt trouwens tot op heden door in wat christenen in het protestantse geloof fundamenteel belijden. Een tweetal van de bedoelde Thesen:
    1. Jezus Christus, gelijk van Hem in de Heilige Schrift getuigd wordt, is het ene Woord Gods, dat wij moeten horen, in leven en sterven vertrouwen en gehoorzamen (Joh. 14: 6, 10: 1 en 9). Wij verwerpen de valse leer dat de kerk als bron van haar verkondiging behalve en naast dit ene Woord van God ook nog andere feiten en machten, gestalten en waarheden als Gods openbaring kan en moet aanvaarden.
    2. Zoals Jezus Christus Gods toespraak is van de vergeving van al onze zonden, zo en met gelijke ernst is Hij eveneens Gods krachtige aanspraak op ons ganse leven; door Hem gewordt onze blijde verlossing uit de goddeloze bindingen van deze wereld tot een vrije en dankbare dienst aan Zijn schepselen (1 Cor. 1: 30). Wij verwerpen de valse leer dat er terreinen van ons leven zijn waarin niet Jezus Christus maar andere heren te gebieden zouden hebben, terreinen waarin we niet de rechtvaardiging en de heiliging door Hem nodig hebben.
    (...)


    Oorspronkelijke bron: Bericht op “16-05-2007 21:14 uur” bij NAK-Observer
    Zie ook het bericht op "Ma 25 Jun 2012, 21:53" op het voormalige Forum van Bauke Moesker, in de thread “Moat ik soms op myn broer passe?”
    Groet,
    TjerkB


    Bron: Bericht op "wo 04 mar 2015, 05:44", in de thread "Misbruik van geloof en vertrouwen"
  2. TjerkB schreef: za 17 sep 2022, 20:25(...)
    ... follow the leader - en je arriveert vanzelf in de hemel. Waar kerkelijke autoriteiten zich vergrijpen aan het gemeenteleven, aan de autonomie van gelovigen en/of aan de soevereiniteit van God, trek je daar als leed- en kruisdrager aan het kortste eind. Wie een moreel appel doet op de kerkleiding, riskeert aan de heidenen te zijn overgeleverd. Oorzaak: de geïntroduceerde rangen en standen onder gelijkgerechtigde kinderen van één Vader (lees: hebzucht en hoogmoed bij geestelijken). Vervolgens wordt de "Einheit im Apostelkreis" geveinsd om de schone schijn op te houden, terwijl marketeers en theologen zorgen wegpraten.

    Goddank maakten rechtschapen zielen ruim baan met bezielde gedachten in liederen als "Is Jezus in uw hart geboren nu? (...) Dan is het goed."

    (...)


    Uit: Bericht op "za 17 sep 2022, 20:25", in de thread "Wat is de Nieuw-Apostolische Kerk?"

Het is verre van liefdevol en in een geloofsgemeenschap dodelijk, als kinderen die vragen worden overgeslagen; ze het zwijgen wordt opgelegd.


Groet,
TjerkB :shock:


N.B.
BakEenEi schreef: wo 08 mei 2013, 15:32(...)
Het kan er misschien wel eens de schijn van hebben gekregen dat wie van hogerhand in de organisatie nog niks wordt gevraagd, vooral ook niks moet willen doen, maar dat is in Zijn werk zeer zeker niet de juiste voorstelling van zaken. Wij zijn niet onderworpen aan het gezag van hoogmogende heren-kerkleiders dat men zichzelf uit alle macht en met een hoop getouwtrek heeft toegeëigend - want zó gaan narcisten te werk!

Als "stamapostelhelper" Jean-Luc Schneider verstandig is, neemt hij met Pinksteren een wijs besluit: hij schaft de verwarrende catechismus af, hij trekt de kromme geschiedschrijving in en hij verklaart dat, als het aan hem ligt, er tot nadere aankondiging enkel en alleen nog werk wordt gemaakt van de samenvatting die Jezus Christus gaf van de Tien Geboden.

"Het lidmaatschap van een kerk is niet meer waard dan het lidmaatschap van een hengelsportvereniging," zo drong het geleidelijk aan tot mij door. De ledenadministratie van een kerkgenootschap is gebakken lucht, vergeleken met het boek van het Lam (vgl. Op. 21: 27). Nóg hoor ik in Frankfurt am Main de broer van districtsapostel i.r. Hagen Wend druk praten over wat gemiddeld één zitplaats kost in de Neuapostolische Kirche. Schrik niet: € 120 per jaar. Even omrekenen naar Nederlandse verhoudingen: 4 miljoen euro verlies rond Residence Eimersstaete c.a. en uitgaande van dezelfde kostprijs; dat is goed voor 10 jaar onderdak ten behoeve van alle ruim... 900 en 2.200 toehoorders bij de eredienst vanuit Drachten, inclusief één keer per jaar gratis koffie met wat erbij! Ik denk dus dat i.c. het bestuur de visvergunning "ietwat te ruimhartig" heeft opgevat...

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "08 mei 2013, 15:32", in de thread Job: "Het licht verwachtte ik, maar de duisternis brak aan."
TjerkB schreef: zo 26 jan 2014, 23:17(...)
Laat ik de doffe ellende maar niet nóg eens de revue laten passeren om dit nu te verduidelijken. Maar één dieptepunt voor mij was in elk geval dat de heren Klene, Vis, De Bruijn en Kamminga met hulp van nog een paar anderen Bauke Moesker voorhielden dat hij er maar voor had te zorgen dat zijn pad nooit meer de wegen zou kruisen van één van hun allen. Wat ben je dan ongelofelijk laag gezonken als je daarbij brutaal in het offerblok graait om zo'n verhaal met voorbedachten rade op papier te laten zetten. Zij en hun handlangers hebben er in hun kerk een enorme bende van gemaakt. En de goegemeente vond het wel prima. Prima! Hetzelfde mistroostige klimaat trof ik aan over de grens. Je wordt belazerd en bedonderd waar je bij staat. Men bazelt voor het lieve vaderland een eind weg alsof er niemand door zou hebben dat de helft ervan verzonnen of gelogen is.

(...)
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

BakEenEi schreef: wo 08 mei 2013, 15:32(...)
"Het lidmaatschap van een kerk is niet meer waard dan het lidmaatschap van een hengelsportvereniging," zo drong het geleidelijk aan tot mij door. De ledenadministratie van een kerkgenootschap is gebakken lucht, vergeleken met het boek van het Lam (vgl. Op. 21: 27).

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "08 mei 2013, 15:32", in de thread Job: "Het licht verwachtte ik, maar de duisternis brak aan."
TjerkB schreef: zo 26 jan 2014, 23:17(...)
Maar één dieptepunt voor mij was in elk geval dat de heren Klene, Vis, De Bruijn en Kamminga met hulp van nog een paar anderen Bauke Moesker voorhielden dat hij er maar voor had te zorgen dat zijn pad nooit meer de wegen zou kruisen van één van hun allen. Wat ben je dan ongelofelijk laag gezonken als je daarbij brutaal in het offerblok graait om zo'n verhaal met voorbedachten rade op papier te laten zetten. Zij en hun handlangers hebben er in hun kerk een enorme bende van gemaakt. En de goegemeente vond het wel prima. Prima!

(...)
zefyr schreef: di 29 nov 2022, 19:41(...)
Hoe het ook uitpakt, de NAK-leiding zit altijd goed. Hen treft geen blaam. Nooit. Dus is het begrijpelijk, dat hij zich geen zorgen maakt. Door een mistgordijn op te trekken onttrekt Klene zich van de verantwoordelijkheid een visie te ontvouwen. Z'n betoog vind ik overigens inspiratieloos. Kortom, geen visie en geen inspiratie. Ik vermoed, dat Klene, evenals vele andere kerkleiders in Nederland, met de handen in het haar zit.

(...)

@zefyr

Of men dat onder ogen wil zien, of niet: de ver­vreem­ding van het chris­te­lijk ge­loof in de Nieuw-Apostolische Kerk begon bij de kerkleiding! Ongetwijfeld zoekt men ook nu natuurlijk weer naar zoveel mogelijk anderen op wie n.b. de "eigen verantwoordelijkheid" valt af te schuiven. Echter, zolang het de betrokkenen wordt toegestaan voor zichzelf vanuit machtsposities het recht in eigen hand te nemen, verandert er niets.

Onlangs zagen wij nog hoe men in dat opzicht te werk gaat:
TjerkB schreef: ma 21 nov 2022, 12:06
zefyr schreef: zo 20 nov 2022, 22:38(...)
Het heeft jaren (té lang) geduurd, maar eindelijk zijn er vertrouwenspersonen aangesteld in de NAK NL en Vlaanderen (zie onderstaande link).

https://www.nak-nl.org/db/7966583/Eerde ... -Nederland

(...)

(...)
De nu benoemde vertrouwenspersonen behandelen alleen meldingen m.b.t. seksueel ongewenst gedrag, las ik:
Wie kan melden?

De vertrouwenspersoon neemt meldingen over seksueel ongewenst gedrag in behandeling. Meldingen over seksueel ongewenst gedrag kunnen gedaan worden door:
  • Slachtoffer van seksueel ongewenst gedrag
  • Getuige van seksueel ongewenst gedrag
Andere klachten (bijvoorbeeld meningsverschillen of onheuse bejegening) kunnen niet door de vertrouwenspersoon in behandeling worden genomen. Deze kunnen zoals gebruikelijk bij de voorganger of districtsvoorganger worden gemeld.

Hierdoor biedt de kerk nog altijd geen geruststellende veilige omgeving voor wie anderszins te kampen heeft met grensoverschrijdend gedrag.

(...)

Bij de bestuursverklaring van 20 augustus 2021 gebeurde precies hetzelfde. Men sprak van onregelmatigheden in "de jaren zeventig en tachtig", zonder eerst eindelijk werk te maken van een solide klachtenregeling aan de hand waarvan ook het eigen handelen zich netjes ter discussie laat stellen. De slager keurt zijn eigen vlees en kennelijk moet dat vooral zo blijven. Doch let wel: zonder gedoogsteun was dit allang gecorrigeerd...

Voor mij blijft dus onverminderd gelden: "Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld." Zie onder.

Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef: wo 26 okt 2016, 19:41(...)
De berichten namens de nieuw-apostolische kerkleiding die ons tegenwoordig bereiken, zijn veelal geschreven door een copywriter terwijl er van tevoren al in nauw overleg met de stamapostel of de districtsapostelen over werd nagedacht door een spindoctor, terzijde gestaan door een theoloog. Dat werkt het meest efficiënt en is het meest effectief, was blijkbaar hun conclusie. Immers, wie het moet hebben van de werkzaamheid van de Heilige Geest, hoe kun je daar je deadlines mee halen?

Néé, ik laat mij níet wijsmaken dat hier waarheid werd gesproken. Indien het met de "Atmosphäre und Geborgenheit" en met de "individuelle Seelsorge" werkelijk zó hartverwarmend gesteld zou zijn als communicatie- en marketinggeleerden het nu propageerden, nee, dan had zo'n mensenmassa het nóóit voor gezien gehouden.

Ik weet precies waarom ikzelf in 2007 deze kerk nota bene ben ontvlucht! Door een welhaast systematische hardvochtige bejegening van andersdenkenden en door een verbijsterende onverzoenlijkheid van zelfvoldane hooggeplaatsten, valse apostelen derhalve, tegenover zielen die daaraan ten prooi vielen. Dát is de waarheid!

Hoe kun je "in de gemeenschap" dan ooit nog met goed fatsoen een lied zingen als...
  • Heden, heden, zo gij hoort Zijn vaderstemme;
    heden, heden, zo gij hoort Zijn vaderstemme,
    zo verhard dan uwe harten niet,
    zo verhard dan uwe harten niet,
    zo verhard dan uwe harten niet,
    uwe harten, uwe harten niet,
    zo verhard dan uwe harten niet!

    Kom! Laat ons saâm aanbidden.
    Kom! Laat ons saâm aanbidden
    en knielen en nedervallen voor de Heer.

    Kom! Laat ons saâm aanbidden.
    kom! Laat ons saâm aanbidden
    en knielen en nedervallen voor de Heer
    die ons gemaakt heeft, die ons gemaakt heeft,
    want Hij is onze God, want Hij is onze God,
    want Hij is onze God, ja, Hij is onze God
    en wij het volk Zijner weide
    en schapen Zijner hand,
    het volk Zijner weide en schapen Zijner hand,
    en schapen Zijner hand, en schapen Zijner hand.
    Hij is onze God!


    Bron: Lied 13, NAK-koorboek
Heus, dat gaat eenvoudig niet. "Vloeken is de kerk" zou het zijn!!


(...)
TjerkB schreef: do 01 dec 2022, 17:16(...)
Of men dat onder ogen wil zien, of niet: de ver­vreem­ding van het chris­te­lijk ge­loof in de Nieuw-Apostolische Kerk begon bij de kerkleiding!

(...)

@all

De ver­vreem­ding van het chris­te­lijk ge­loof in de Nieuw-Apostolische Kerk begon bij de kerkleiding?

Ja, precies...

Ergens is het vanzelf dieptragisch dat de praktijk voor zowel anderen als mijzelf moest uitwijzen dat hierover in de kerk zelf niet te praten valt. Mijn indruk is trouwens ook dat er, bij mediation bijvoorbeeld, op het hoogste echelon binnen de nieuw-apostolische hiërarchische organisatie in voorkomende gevallen eerst nog wordt bezien hoe kansrijk het lijkt dat zielen, die graag iets willen uitpraten, voor de kerk te behouden zijn.

Vanochtend las ik het onderstaande:
  • Paulus’ verbondenheid met de Korintiërs
    [11] Wij zeggen u dit alles ronduit, Korintiërs, want wij hebben u in ons hart gesloten. [12] Niet wij schieten in onze genegenheid voor u tekort, maar u in uw genegenheid voor ons. [13] Nu dan, ik vraag u alsof u mijn eigen kinderen bent: sluit op uw beurt ons in uw hart.
    [14] Loop niet in een en hetzelfde span met ongelovigen. Want wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken?


    Uit: 2 Korintiërs 6 (NBV21)

Schetst dit wellicht de vervreemding waarover ik mij door de jaren heen al vaak heb uitgesproken?

Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Answering a question not being asked (bericht 3 van 3)

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef: di 29 nov 2022, 20:02(...)
Toch ben ik met het beschrijven van wat met name hogere verantwoordelijke leidinggevenden anderen aandeden ooit maar ergens begonnen. Het tergde mij namelijk om te moeten toekijken hoe gezonde mensen (nog altijd) ziek worden gemaakt. Mijn gevoel kwam daartegen in verzet.

Zie mijn gestamel dus maar als een aanklacht tegen hypocrisie, waarbij ik het heb willen opnemen voor naasten die zich niet wisten te verweren.

(...)

@all

Vandaag begon op de radio het ochtendnieuws met dít bericht:
De in 2005 overleden paus Johannes Paulus II wist als bisschop in Krakau al heel vroeg dat priesters in zijn bisdom minderjarigen misbruikten. Zelfs toen pedoseksuele priesters tot een celstraf waren veroordeeld, liet hij hen in een ander bisdom opnieuw verder werken. Dat blijkt uit Poolse documenten die een Nederlandse onderzoeksjournalist heeft opgespoord. Vaticaanspecialisten noemen de ontdekking "explosief".

Bron: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/245493 ... -priesters

Weliswaar verbaasde het mij niet wat ik hoorde, maar deze in allerijl heilig verklaarde "vader" had dus geen oog voor: kinderen van de rekening.

  • [8] Jullie moeten je niet rabbi laten noemen, want jullie hebben maar één meester, en jullie zijn elkaars broeders en zusters. [9] En noem niemand op aarde vader, want jullie hebben maar één vader, de Vader in de hemel. [10] Laat je ook geen leraar noemen, want jullie hebben maar één leraar, de messias. [11] De belangrijkste onder jullie zal jullie dienaar zijn. [12] Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.

    Uit: Matteüs 23 (NBV21)

Ook in de Nieuw-Apostolische Kerk zou het de verantwoordelijken en hun helpers niet misstaan om op dit punt alsnog orde op zaken te stellen.

Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

Afbeelding


@all

Onlangs sprak ik iemand die mij vertelde over de signaalfunctie van nervositeit bij kwetsbare medemensen in een zorginstelling. Er was daar namelijk een onderbezetting ontstaan door personeelsverloop. Ineens raakten hulpvragers vaker van streek. Maar viel ze dit aan te rekenen?

Zo kwam de kanarie in de kolenmijn dus ter sprake. Mijn gedachten dwaalden af naar de Nieuw-Apostolische Kerk. Naar zielzorg met name.

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef: ma 05 dec 2022, 16:44(...)
Ineens raakten hulpvragers vaker van streek. Maar viel ze dit aan te rekenen?

Zo kwam de kanarie in de kolenmijn dus ter sprake. Mijn gedachten dwaalden af naar de Nieuw-Apostolische Kerk. Naar zielzorg met name.

(...)

@all

Het betrof hier dagbesteding op maat voor "cliënten" die m.n. zijn aangewezen op de bescherming die uitgaat van een veilige sociale omgeving. Net als bij medicatie voor jonge kinderen, zieken en ouderen, is dan uitdrukkelijk ieders kwetsbaarheid in het geding. Wat om dezelfde reden bij naasten zielzorg betreft, heb ik helaas nog maar zelden meegemaakt dat níet eenieder met korte metten "over één kam werd geschoren". In de kerk die ik ontvluchtte, werden soms weerloze zielen zelfs extra beschadigd door kwelgeesten die helemaal niets begrepen van het volgende:
  • [15] Toen ze gegeten hadden, sprak Jezus Simon Petrus aan: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je Mij lief, meer dan de anderen hier?’ Petrus antwoordde: ‘Ja, Heer, U weet dat ik van U houd.’ Hij zei: ‘Weid mijn lammeren.’ [16] Nog eens vroeg Hij: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je Me lief?’ Hij antwoordde: ‘Ja, Heer, U weet dat ik van U houd.’ Jezus zei: ‘Hoed mijn schapen,’ [17] en voor de derde maal vroeg Hij hem: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van Me?’ Petrus werd verdrietig omdat Hij voor de derde keer vroeg of hij van Hem hield. Hij zei: ‘Heer, U weet alles, U weet toch dat ik van U houd.’ Jezus zei: ‘Weid mijn schapen.

    Uit: Johannes 21 (NBV21)

Dus: terwijl er goede sier werd gemaakt met uiterlijk vertoon en mooie woorden, werden naasten met een hulpvraag (!) aan hun lot overgelaten. Als ik het zag, vroeg ik er aandacht voor, maar steevast werd dit door de kerkelijke autoriteiten genegeerd. Zo bestormden ze hun eigen hemel. Duizenden kanaries (...) in deze giftige sektarische omgeving vielen van hun stokje, maar het deerde onder de verdwaasden schijnbaar niemand.

Het zou beter zijn God alsnog te zoeken waar Hij te vinden is:

  • [13] Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout worden gemaakt? Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt.

    [14] Jullie zijn het licht voor de wereld. Een stad die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. [15] Je steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, je zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. [16] Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, zodat zij jullie goede daden kunnen zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

    [17] Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. [18] Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. [19] Wie dus ook maar het minste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de minste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan. [20] Want Ik zeg jullie: als jullie gerechtigheid niet groter is dan die van de schriftgeleerden en de farizeeën, zullen jullie zeker het koninkrijk van de hemel niet binnengaan.


    Uit: Matteüs 5 (NBV21)

  • [12] Toen Hij hun voeten gewassen had, deed Hij zijn bovenkleed aan en ging weer naar zijn plaats. ‘Begrijpen jullie wat Ik gedaan heb?’ vroeg Hij. [13] ‘Jullie zeggen altijd “meester” en “Heer” tegen Mij, en terecht, want dat ben Ik ook. [14] Als Ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. [15] Ik heb een voorbeeld gegeven; wat Ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. [16] Werkelijk, Ik verzeker jullie, een slaaf is niet meer dan zijn meester, en een afgezant niet meer dan wie hem zendt. [17] Je zult gelukkig zijn als je dit niet alleen begrijpt, maar er ook naar handelt.

    Uit: Johannes 13 (NBV21)

Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

  • [29] Maar ten slotte zult u de HEER, uw God, weer zoeken, en Hem ook vinden, als u Hem met hart en ziel zoekt. [30] Wanneer dit alles u overkomt zult u in uw nood uiteindelijk terugkeren naar de HEER, uw God, en naar Hem luisteren. [31] Want de HEER, uw God, is een liefdevolle God. Hij zal u niet verlaten en u niet in het verderf storten. Wat Hij uw voorouders onder ede heeft beloofd, vergeet Hij niet.

    Uit: Deuteronomium 4 (NBV21)

@all

Men zegt wel eens: de geschiedenis herhaalt zich - l’his­toire se répète. Laat het dan de geschiedenis mogen zijn, zo dacht ik, zoals die zich vervult met het bovenstaande...

  • Van David, een stil gebed, toen hij voor Saul was gevlucht in een spelonk.

    [2] Wees mij genadig, God, wees mij genadig,
    want bij U is mijn leven geborgen.
    In de schaduw van uw vleugels zal ik schuilen,
    tot het doodsgevaar is geweken.


    Uit: Psalm 57 (NBV21)

In de Nieuw-Apostolische Kerk kwamen er spijtig genoeg leidinggevenden aan het roer te staan voor wie de hoofdzaak niet meer de hoofdzaak hoefde te zijn: "Weid mijn lammeren. (...) Hoed mijn schapen." In plaats daarvan moest de kerk als instituut met een voor de buitenwacht sektarische signatuur "vanuit het moeras" worden opgestuwd en -tot elke prijs- tot de gevestigde namen gaan behoren, te midden van de concurrente denominaties. Ondertussen echter ging het in Zijn werk niet om deze kerk, maar om de hoofdzaak; dus "gewetensvolle zielzorg"!

Daarom was het bij nader inzien niet verstandig dat velen zich lieten aanpraten dat het erop aankwam trouw te blijven... in de navolging... van geestelijk leiders - die er in feite een verborgen agenda op nahielden. Met slachtoffers die ze daarbij maakten, had niemand enige compassie.

Natuurlijk kan er niets op tegen zijn om de prachtige rode draad bij de heils­ge­schie­de­nis, zoals deze in de Bijbel naar voren komt, aansprekend in een eigentijdse vorm nader voor het voetlicht te brengen, maar dat was bij de nieuw-apostolische catechismus helaas niet de opzet. De opzet daarentegen was: te imponeren met eigenzinnigheden, machtsposities veilig te stellen en zielen daarmee heimelijk een bijgeloof op te dringen. Op die snode plannen rustte vanzelf geen zegen. Toen de kerk half leegliep, sprak de kerkleiding ontwijkend en manipulatief van: secularisatie. Zo raakte menigeen ver van huis en er ontstond verwijdering tussen gelovigen die eerder jarenlang in hun gemeente samen waren opgetrokken:

TjerkB schreef: do 26 okt 2017, 15:36(...)
Zoals het desijds de geldwisselaars betrof in de tempel, wordt er sindsdien onder kerkleiders, ijdeltuiten als ze zijn, vol trots handel gedreven in ieders intellectuele bezittingen. Ze bewieroken elkaar als hoge vertegenwoordigers van het hemelrijk, doch in werkelijkheid vestigden of handhaven zij in Zijn rijk als keizers brutaal elk een eigen koninkrijk. Ondertussen hebben de bij hun instituties aangesloten leden dat ingebeelde gezag voluit te eerbiedigen, zulks onder het mom van het evangelie van Christus Jezus, doch God heeft geen kerken opgericht, geen ledenregisters ingesteld en in zulke organisaties geen autoriteiten benoemd. Evenmin deelde Hij onder “keizers” nieuwe hemden uit... Verder wordt er in onze westerse samenleving veel te gemakkelijk vergeten dat er heus méér oprechte gelovigen zijn dan alleen maar velen, die zich christenen noemen. God zendt wie Hij zenden wil en Hij zegent wie Hij zegenen wil, wanneer en waar ook. In een diepe put geen bereik meer op een mobieltje - voor Hem is dat geen enkel beletsel. Wát is er nog overgebleven van wat wij voorheen in de gemeenschap dankbaar mochten delen:
  • Zijt gij door de levensstormen moe en mat?
    Heeft een golf van zorgen u soms overspat?
    Weet, in de gemeenschap wacht u vreed' en rust,
    wordt g' u van des Vaders liefde weer bewust.

    Tel Gods liefdedaden, denk daaraan:
    door d' Apost'len biedt Hij schatten aan.
    Grijp die gaven, neem ze dankbaar aan.
    Dat geeft kracht de levensstormen te weerstaan.


    Bron: Eerste couplet van lied 376, NAK-gezangboek
Wát velen ook inbrachten omwille van waarheid en liefde, recht en gerechtigheid; je werd verpletterd onder de arrogantie van de macht van de "hooggeplaatsten" ...

(...)

Staat er wel iemand bij stil hoeveel energieverspilling en wat voor een vernietiging van menselijk kapitaal op de kerkvloer er wordt aangericht?

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef: di 06 dec 2022, 14:41(...)
Duizenden kanaries (...) in deze giftige sektarische omgeving vielen van hun stokje, maar het deerde onder de verdwaasden schijnbaar niemand.

(...)

@all

Hoe heeft dat in 's hemelsnaam kunnen gebeuren? (...) Graag deel ik eerst met u de onderstaande passage uit de Bijbel want die spreekt mij aan:

  • ... Wanneer u samenkomt draagt iedereen wel iets bij: een lied, een vorm van onderricht, een openbaring, een uiting in klanktaal of de uitleg daarvan. Laat alles tot opbouw van de gemeente zijn.

    Uit: 1 Korintiërs 14: 26 (NBV21)

Verder denk ik aan een bekend nieuw-apostolisch (kinderkoor)lied:

  • Mijn Vader is rijk aan goed'ren en goud.
    Hem zijn alle schatten der aard' toevertrouwd.
    Zijn zilver en goud glanst met hemelse pracht,
    bewijst Zijne rijkdom en grenz'loze macht!
    'k Ben een koninklijk kind, een koninklijk kind,
    genadig verkoren; ja, een koninklijk kind!


    Uit: Eerste couplet van lied 309, NAK-gezangboek

Ik zou menen: alle ingrediënten voor een gezegend samenzijn zijn aanwezig. Des te meer bevreemdde het ook mij dat zielen kunnen worden getroffen door een dusdanig onwelbevinden dat deze geloofsgemeenschap, zelfs na jaren, onverwacht volstrekt onherbergzaam voor ze wordt:

Redactie schreef: ma 27 mei 2013, 22:47(...)
Toch doet zich hier voor de Nieuw-Apostolische Kerk een hardnekkig probleem voor. Helaas werken allerlei omstandigheden eraan mee dat zich niets ten goede keert. Onvermijdelijk echter zal op enig moment de wal het schip keren. Omdat wij wisten dat het complexe meervoudige problematiek betreft, zou het beslist een lastig karwei zijn om zulks te verduidelijken. Maar wij vonden dat wij het aan onze broeders en zusters in de Nieuw-Apostolische Kerk verplicht zijn om uit te leggen waardoor gaandeweg menigeen zich genoodzaakt heeft gezien met de stille trom te vertrekken.

In vele gevallen verstomde voor zielen "de lieve Heilandsstem"; een enorme ontgoocheling. Het lied waaruit men deze woorden zich herinnert, is immers een lied dat kinderen al op de zondagsschool wordt geleerd.
  • Bij Vader thuis is 't ons zo goed,
    daar zijn wij altijd blij.
    Daar klinkt de lieve Heilandsstem
    zo mild tot u en mij.
    Daar worden wij bevrijd van schuld,
    want God is liefde en geduld.
    En leren wij, al zijn wij klein,
    een kind van God te zijn.
    Blijde zingen wij ons lied,
    voor 't heil, dat God in Jezus biedt;
    want aan kind'ren is bereid
    't rijk der eeuw'ge heerlijkheid.


    Bron: 1e couplet van lied 256, NAK-gezangboek
Geenszins was het onze bedoeling om elk glas dat halfvol was, halfleeg te maken. Integendeel, het ging erom enerzijds achtergronden naar voren te halen die begrip zouden kweken voor eenzaam lijden en anderzijds om er hopelijk aan bij te dragen dat ook in de Nieuw-Apostolische Kerk de hoofdzaak weer hoofdzaak kan worden. "Geloof, hoop en liefde" mochten er vreemd genoeg wijken voor "bulldozergedrag" van "dienaren".

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "27 mei 2013, 22:47", in de thread "(10) Deze kerk existeert bij de gratie van onwetenden!"

Over de geloofspraktijk in het kort... Op aanwijzing van "dienaren" komen en gaan de gemeenteleden, zitten zij of zij staan, vouwen zij de handen, zingen zij een lied, brengen zij "offers van tijd en van geld", geven zij gehoor of zij doen er het zwijgen toe. Leidend zijn de beginselen, zoals neergelegd in de nieuw-apostolische catechismus; in mindere mate de Bijbel. Alleen de hoogste "dienaren" hebben iets in te brengen.

Dit is wat "een koninklijk kind" kan opbreken, wanneer " 't heil, dat God in Jezus biedt" ze in de gemeenschap ineens niet vergund blijkt te zijn.


Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef: zo 11 sep 2016, 16:11(...)
  • [8] want eens was u duisternis maar nu bent u licht, door uw bestaan in de Heer. Ga de weg van de kinderen van het licht. [9] Het licht brengt goedheid voort en gerechtigheid en waarheid. [10] Onderzoek wat de wil van de Heer is. [11] Neem geen deel aan de vruchteloze praktijken van de duisternis maar ontmasker die juist, [12] want wat daar in het verborgene gebeurt, is te schandelijk voor woorden. [13] Maar alles wat door het licht ontmaskerd wordt, wordt openbaar, [14] en alles wat openbaar wordt, is zelf licht. Daarom staat er:
    • ‘Ontwaak uit uw slaap,
      sta op uit de dood,
      en Christus zal over u stralen.’

    Uit: Efeziërs 5 (NBV)
  • 1
    Ik weet een heerlijk doel,
    waar zaal’ge rust mij beidt;
    waar mij, naar ’t woord van Jezus,
    de plaats reeds is bereid.


    Refrein
    In Gods licht richt ik mijn wankele schreden,
    naar dat doel, worstelend in gebeden.
    Ja, daarheen reis ik met zielsbegeren,
    volgend d’ apost’len des Heren.



    Bron: Lied 76, gezangboek GvAC (voorheen: lied 13, gezangboek H.A.G.E.A.)
(...)
TjerkB schreef: zo 11 dec 2022, 15:39(...)
Bezielde gedachten
« Antwoord #79 Gepost op: 03-03-2007, 13:30:42 »

(...)
  • Stelling 3: "Een zegenaar is iemand die zegent; niet iemand die dat alleen nog maar van plan is."

    (...)
(...)
Samenvattend; de leerstelligheid in deze kerk werd in 2012 alsnog níet op de juiste leest geschoeid en met "windowdressing" bedrieg je elkaar.

(...)

@all

"De leerstelligheid in deze kerk werd in 2012 alsnog níet op de juiste leest geschoeid", schreef ik. Wat volgens mij maar heel weinigen zich willen of kunnen realiseren, is, hoe kwam het in waarheid (!) tot bepaalde zienswijzen in de geloofsleer, tot ingenomen standpunten en tot allerhande beslissingen - terwijl die soms vragen oproepen en de kerkleiding dan juist verwijst naar de werkzaamheid van de Heilige Geest? Ik denk dat wie zich zoiets afvraagt, zich misschien ook al direct schuldig voelt omdat men niet had willen toegeven aan een gevoel van twijfel. Van de nieuw-apostolische kerkleiding is het immers bekend dat men, voorzichtig uitgedrukt, ervoor waarschuwt om aan zaken te twijfelen.

Als ik nu Duits zou gaan praten en ik zou dan opmerkingen maken en stellingen betrekken als...
  • Wir haben unseren Glauben gelebt, so gut wir dies konnten, und dabei mußten wir uns nicht mit Zweifel plagen.
  • Ich kann mir vorstellen, dass der eine oder andere nicht sicher ist, ob die Neuapostolische Kirche Gottes Werk ist. - Sind solche Zweifel nicht wie eine Krankheit?"
  • Zweifel ist eine sehr gefährliche Krankheit, die muss sofort bekämpft werden. Wenn ein Zweifelsgedanken sich in uns festsetzt, dann müssen wir ihn sofort bekämpfen.

... zouden anderen waarschijnlijk het voor­hoofd fron­sen en "vergetende wat achter ligt" liefst maar snel weer overgaan tot de orde van de dag! In de Nieuw-Apostolische Kerk echter wordt het al anders als iemand met een geestelijke bediening zoiets zegt. En daarbij maakt het ook nog verschil of het een kerkelijke ambtsdrager betreft met véél "goddelijke ponden" of met minder. Helemáál anders wordt het als er iemand aan het woord zou zijn met "de sleutelmacht", de "nach dem neuapostolischen Glaubensverständnis" weliswaar door Je­zus eerder aan Pe­trus ge­ge­ven macht om op aar­de te bin­den en te ont­bin­den, maar deze macht berust inmiddels bij elke verkozen stamapostel in de Nieuw-Apostolische Kerk. Welnu, als zo'n goddelijke autoriteit dan ook nog spreekt van de werkzaamheid van de Heilige Geest, en eenieder op het hart bindt nergens meer aan te twijfelen; wie ben jij dan nog, als toehoorder, om ziekelijk in ongewisheid te gaan zwelgen? Je riskeert toch niet willens en wetens door op alle slakken zout te leggen "aan de dwazen gelijk te zijn" en dus "nooit in 't eeuwige rijk te komen" (vgl. lied 260, NAK-gezangboek)?

Ach God, zal in de Nieuw-Apostolische Kerk een "dienaar" denken, als je vertelt wat eraan scheelt; wie het zo ernstig neemt, komt er vast wel. Vol begrip knikt men bij de zorgen die jij uitspreekt, maar je kunt gerust zijn zodra hierna al die zorgen zorgen zijn neergelegd in een gebed. (...) Wat er in zo'n situatie helaas werkelijk is gebeurd, is, dat je bent wijsgemaakt dat het vermogen om te twijfelen géén geschenk van God is:

  • Wie de Zoon heeft, heeft het leven
    Geliefde broeders en zusters, vertrouw niet elke geest. Onderzoek altijd of een geest van God komt, want er zijn veel valse profeten in de wereld verschenen.

    Uit: 1 Johannes 4: 1 (NBV21)

Wie niet kan twijfelen, waait met alle winden mee en loopt in zeven sloten tegelijk! Stel nu echter, dat je het bovenbedoelde gebed maar niet afwachtte en aan de "zegenaar" met wie je in gesprek raakte probeerde uit te leggen dat het je tergt als je op deze manier niet mag twijfelen. Ikzelf heb dit meerdere keren meegemaakt. Was er aanvankelijk misschien nog enig mededogen; geleidelijk aan verandert dit in medelijden: wat ziet dit ongelukkige kind van God toch nodeloos veel wolven en beren op de weg en hoe onverstandig is het zichzelf de vreugde te ontnemen? Bijna ziet men nu in jou, vertwijfeld toegevende aan een zwaarmoedige bui, een geesteszieke, dus iemand die lijdt aan een psy­chi­sche stoor­nis. In werkelijkheid gebruikte de deerniswekkende vraagsteller zijn of haar -blij en dankbaar van God (!) in ontvangst genomen- gezonde verstand. Om precies te zijn: er was dit kind van God brutaal een rad voor ogen gedraaid door "namens God" te verkondigen dat niemand moest twijfelen.

Aan de andere kant; het is helemaal niet erg om, als de kust veilig is, vastbesloten níet te twijfelen:

  • [5] Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en Hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven. [6] Vraag vol vertrouwen, zonder enige twijfel. Twijfelaars zijn als de golven in zee, die door de wind nu eens de ene en dan weer de andere kant op worden geblazen. [7-8] Wie zo aarzelend en onberekenbaar is bij alles wat hij doet, moet niet denken dat hij iets van de Heer zal krijgen.

    Uit: Jakobus 1 (NBV21)

Wat ik met het bovenstaande wilde zeggen, is: laten wij elkaar over een weer toch voor vol aanzien. In Zijn werk zijn er géén rangen en standen.

Groet,
TjerkB


N.B.
BakEenEi schreef: wo 08 mei 2013, 15:32(...)
Als "stamapostelhelper" Jean-Luc Schneider verstandig is, neemt hij met Pinksteren een wijs besluit: hij schaft de verwarrende catechismus af, hij trekt de kromme geschiedschrijving in en hij verklaart dat, als het aan hem ligt, er tot nadere aankondiging enkel en alleen nog werk wordt gemaakt van de samenvatting die Jezus Christus gaf van de Tien Geboden.

"Het lidmaatschap van een kerk is niet meer waard dan het lidmaatschap van een hengelsportvereniging," zo drong het geleidelijk aan tot mij door. De ledenadministratie van een kerkgenootschap is gebakken lucht, vergeleken met het boek van het Lam (vgl. Op. 21: 27)...

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "08 mei 2013, 15:32", in de thread Job: "Het licht verwachtte ik, maar de duisternis brak aan."
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2773
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: NAK NL hijst de stormbal en komt met een ambitieus plan - storm in een glas water?

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef: vr 25 nov 2022, 09:17(...)
... wat resoneert er nu (desondanks), na de bewuste Inspiratiemiddag? Ik kan alleen iets zeggen over de via YouTube gedeelde impressie. Wat mij opviel was met name dat één van de gastsprekers opmerkte dat, wanneer je (vanuit de kerkelijke organisatie) -evangeliserend- naar buiten wilt treden, je eerst naar binnen moet gaan. Want: hoe -uitnodigend- is (bij ons) het klimaat! Anders gezegd: als je gasten uitnodigt, zou je dan thuis niet eerst even willen opruimen, of zo? (...) Ik zou denken: dát inspireert!

(...)
TjerkB schreef: di 29 nov 2022, 15:00(...)
De boodschap lijkt (!) duidelijk: onherroepelijk breekt voor eenieder (zij het verkeerd begrepen in Matteüs 10 vers 15) de dag des oordeels aan. Mogelijk prijst de getergde zich nu ook nog gelukkig dat hij of zij "de tijd uitkoopt" en zich aldus laat voor- en toebereiden op de Wederkomst. Het laatste nieuws daaromtrent volgens één van de autoriteiten is overigens, dat hij op dit punt geen enkele zorg heeft. Ter afronding van de op 1 oktober jl. kennelijk nodeloos gehouden Inspiratiemiddag sprak hij laconiek: "Dat wij nu over 30 jaar in een hele grote kerk zitten met 3.000 man of we zitten in de huiskamer met 15 man en we hebben daar een goed gesprek; als het zo gaat, dan gaat het zo. Daar heb ik geen zorgen." Bij die 5% brak mijn klomp want eerder al hield kardinaal Eijk nog rekening met een benodigde restcapaciteit in de kerkbanken van krap aan 7%.

(...)

@all

Deze thread begon ermee dat "Jong-NAK" bezig is met een toekomstverkenning voor 2030, dus: hoe blijven wij in het geloof samen onderweg? Hierna sprak apostel Peter Klene zich tijdens de intussen gehouden inspiratiemiddag alvast uit over het jaar 2052: als wij dan, in plaats van met 3.000 man, nog met zijn vijftienen zijn; ook prima! Voordien had gastspreker en "jonge theoloog des Vaderlands" Tabitha van Krimpen echter in overweging gegeven eerst ook eens de hand in eigen boezem te steken want hoe gaan wij om met elkaar, met ons geloof en met onze roeping? Dit laatste is iets, zo is óók mij uit eigen waarneming helaas bekend, waarover in de Nieuw-Apostolische Kerk vrijwel niemand zich bekommert. De gedachte is veelal: wat achter ligt, ligt achter. Met andere woorden: laten wij niet, zoals de vrouw van Lot omkijken (vgl. Gen. 19:26), met alle gevolgen van dien, doch (naar Filip. 3:14) zonder tijd te verliezen en "in de navolging van onze stamapostel", recht op ons doel afgaan. Zó dus:

TjerkB schreef: ma 08 feb 2016, 14:46(...)

Het bulldozergedrag waarvan "hogere verantwoordelijke leidinggevenden" in de Nieuw-Apostolische Kerk zich door de jaren heen schaamteloos hebben bediend, heeft in de gemeenten een enorme kaalslag aangericht. In plaats van de hand in eigen boezem te steken, grossiert stamapostel Jean-Luc Schneider tegenwoordig in uitspraken als:
  • Noch einmal lieben Geschwister, wir wollen uns natürlich Sorgen machen und alle Mühe geben, für unsere Zukunft, für die Zukunft unserer Kindern, für die Zukunft der Familie. Aber wir müssen darauf achten, dass diese Sorgen nicht überhand nehmen. Ich spreche jetzt nicht von Leute, die krank sind, die depressiv sind, das ist was anderes. Da ist ärztliche Behandlung von Nöten.
  • Es ist uns egal, wie viel da mitmachen, wir bleiben dabei! Wir sind für das Evangelium, für die Werte Jesu Christi, weil wir absolut überzeugt sind, das ist die richtige Lösung! Das ist der richtige Weg! Und auch wenn zehntausend einen anderen Weg gehen, das ändert für mich nichts.
"Ich spreche jetzt nicht von Leute, die krank sind" - zelfs niet indien betrokkenen geestelijk geweld in de Nieuw-Apostolische Kerk met hun gezondheid moesten bekopen. En: "Es ist uns egal, wie viel da mitmachen" - wat is dát toch een meedogenloze benadering!

(...)

Ergens klinkt het dan wel plausibel om voor 2052 nog een huiskamer achter de hand te houden. Neem voor de zekerheid een klapstoeltje mee!

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”