100 jaar na de Eerste Wereldoorlog en de NAK

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Plaats reactie
Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 657
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

100 jaar na de Eerste Wereldoorlog en de NAK

Bericht door zefyr »

@allen,

Het is genoegzaam bekend, dat de NAK tot heden de zogeheten 'Vergangenheitsbewältigung' ten aanzien van het nazitijdperk (1933-1945), de Tweede Wereldoorlog en de DDR amper of niet ter hand heeft genomen. Minder bekend is, dat dit eveneens geldt voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De Eerste Wereldoorlog was in 1914 amper uitgebroken of keizer Wilhelm II prijkte in vol ornaat op de voorpagina van de Neuapostolische Rundschau. Oorlogsretoriek vulden de kolommen van dit nieuw-apostolische tijdschrift. Priester-profeet Ernst Schärtlein, die de protégé was van stamapostel Hermann Niehaus, 'profeteerde' er lustig op los; van 'godswege' werd Duitsland de overwinning beloofd. De wraakengelen zouden zich laten gelden aan de tegenstanders van het Duitse keizerrijk (de 'Entente').

http://www.apostolische-geschichte.de/w ... 3%A4rtlein

Thans staan we aan de vooravond van de herdenking dat het 100 jaar is geleden (11 november 1918), dat de wapens werden neergelegd en zwegen (Wapenstilstandsdag). De Vrede van Versailles volgde in 1919. Voor de NAK in Duitsland luidde de Weimarrepubliek een ongekende periode van ontplooiingsmogelijkheden, maar de Duitse NAK-leiding verafschuwde de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. De NAK-leiding gedijde beter in een dictatoriale bedding (nazitijdperk en DDR). De Duitse nieuw-apostolische (stam)apostelen waren geen vredesapostelen. De roepstem tot vrede was hen onbekend.

Het komende weekend zal vooral in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk stil worden gestaan bij het 100-jarig jubileum van Wapenstilstandsdag (Armistice Day), dat het einde van de Eerste Wereldoorlog inluidde. In Ieper (België), dat vier jaar lang in de frontlinie lag, klinkt sinds 1928 vrijwel onafgebroken elke avond om 20:00 uur bij de Menin Gate dankzij de vrijwillige inzet van brandweerlieden de Last Post.

https://www.youtube.com/watch?v=tvFOXPR_4js

https://www.youtube.com/watch?v=Hkug8uael00

https://www.youtube.com/watch?v=67CFlZwLExs

https://www.youtube.com/watch?v=lWIhawmIlng

Vandaag publiceerde de Volkskrant een artikel over de slinkse pogingen van koningin Wilhelmina teneinde keizer Wilhelm II een veilig onderdak te bieden in Nederland.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b9b529dc/
Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 657
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

reflectie Duitse Bisschoppenconferentie 2014

Bericht door zefyr »

@allen,

De Duitse NAK begaf zich in 1914-1918 in de 'slipstream' van een 'orgie van oorlogsretoriek'. Vele kerken en christenen onderscheidden zich amper of niet van anderen.

https://www.sueddeutsche.de/politik/kir ... -1.2788974

In 2014 gaf de Duitse Bisschoppenconferentie een communiqué uit, waarin men schuld betuigde en de hand in eigen boezem stak.

https://www.dbk.de/fileadmin/redaktion/ ... kirche.pdf

Ook andere Duitse christenen reflecteerden kritisch op de gedragslijn van hun 'vroede vaderen'.

https://www.evangelisch.de/inhalte/9316 ... t-von-1914

Tot heden is van een dergelijke gedragslijn in de NAK niets te bespeuren...
Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”