dr. Truus Bouman-Komen: Tweeduizend jaar apostolische veelkleurigheid (2020)

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Plaats reactie
Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 371
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

dr. Truus Bouman-Komen: Tweeduizend jaar apostolische veelkleurigheid (2020)

Bericht door zefyr »

@allen,

Onlangs is het boek 'Tweeduizend jaar apostolische veelkleurigheid - Zoektochten van bevlogen mensen' van dr. Truus Bouman-Komen (Amsterdam), vooraanstaand lid van het Apostolisch Genootschap, verschenen (onder auspiciën van de Stichting J.H. van Oosbreelezing en uitgegeven bij Academische Uitgeverij Eburon). Voor nadere informatie verwijs ik naar onderstaande links.

https://www.bol.com/nl/p/tweeduizend-ja ... oductTitle

https://eburon.nl/product/tweeduizend-j ... eurigheid/

https://www.vanoosbreestichting.nl/cont ... n-1811.pdf

https://www.nak-nl.org/db/7660853/Nieuw ... -Amsterdam

Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 371
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

Nederlands Dagblad van vrijdag 29 mei 2020 (recensie)

Bericht door zefyr »

@allen,

Het Nederlands Dagblad publiceerde op vrijdag 29 mei 2020 een recensie (door Wim van der Aa) over het boek 'Tweeduizend jaar apostolische veelkleurigheid' van dr. Truus Bouman-Komen.

https://www.nd.nl/nieuws/varia/974490/article

"Het woord apostolisch kent meerdere betekenissen. Het varieert van 'afkomstig van de apostelen' tot de naam van het Apostolisch Genootschap. Truus Bouman, gepromoveerd op het werk van de piëtist Nikolaus von Zinzendorf en lid van het Apostolisch Genootschap, schreef een lijvig en grondig werk over de geschiedenis van het werk van de apostelen door de eeuwen heen, met bijzondere aandacht voor vroomheid en beleving, bijvoorbeeld bij kloosterorden en mystici, maar ook bij het lutherse piëtisme. Uiteraard is er een keus gemaakt, waarbij Duitsland in de jongste geschiedenis veel aandacht krijgt. Soms zijn keuzes niet altijd duidelijk of toegelicht; waarom Dietrich Bonhoeffer en Dorothee Sölle bijvoorbeeld en geen andere contemporaine theologen? Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de scheuringen in de Apostolische gemeenschap. Gelukkig is er weer contact en een begin van herstel. De schrijfster, die persoonlijk betrokken was, blijft op voldoende afstand. Dat zal ook liggen aan haar visie dat het eigen gelijk niet verabsoluteerd mag worden, maar dat de beleving van het geloof in de eigen veelkleurigheid een groot, maar kwetsbaar goed is.

+ gedegen benadering van het apostolisch denken door de eeuwen heen
- keuzes niet altijd duidelijk"

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”