Donkere wolken boven de voormalige HAZK Bloemgracht Amsterdam

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 371
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

Donkere wolken boven de voormalige HAZK Bloemgracht Amsterdam

Bericht door zefyr »

@allen,

Bijna drie decennia geleden betrad ik op een zonnige zondagochtend voor het eerst het monumentale kerkgebouw van de Hersteld Apostolische Zendingskerk (Stam Juda, groep Ossebaar-v.d. Bosch) aan de Bloemgracht te Amsterdam. Het was voor mij tevens de eerste kennismaking met deze apostolische groepering. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw was ik (op persoonlijke titel) namelijk begonnen met literatuuronderzoek naar de geschiedenis van het apostolische Werk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemgrachtkerk

https://reliwiki.nl/index.php/Amsterdam ... grachtkerk

Dit was in het kader van een zogeheten roepingsdienst, omdat apostel Ossebaar was overleden in 1991. Opziener Ben v.d. Bosch werd door woord van profetie eind 1991 geroepen tot apostel. 's Middags werd hij in het apostelambt bevestigd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hersteld_ ... _Stam_Juda

In de zeer grote kerkzaal hing aan de linkermuur onder het balkon een schilderij van de schilderes Lizzy Ansingh (dochter van de profeet en apotheker Edzard Willem Ansingh), dat mij fascineerde. Kunstgeschiedenis (in relatie tot het christendom) had m'n hart.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lizzy_Ansingh

https://www.nak-nl.org/db/3835963/Wie-W ... -Amsterdam

https://www.apostolische-geschichte.de/ ... &redlink=1

Dit schilderij beeldde de aartsengel Gabriël uit met het boek des levens. Bij de overhandiging van dit schilderij had Lizzy Ansingh, die behoorde tot de kunstenaarsgroep van de Amsterdamse Joffers, aan de norse apostel Kalwij een en ander toegelicht. Als meisje had zij tijdens een dienst in het kerkgebouw van de HAZK op Prinseneiland te Amsterdam een visioen gezien van de aartsengel Gabriël met het boek des levens. Ze had zich voorgenomen, na een grondige opleiding tot schilderes te hebben gevolgd, van dit visioen een schilderij te maken. Aldus geschiedde. De familie Ansingh was echter sinds jaar en dag gebrouilleerd met de kerkleiding van de HAZK. Apostel Kalwij merkte bij de overhandiging vilein op: 'Mevrouw Ansingh, in het boek des levens worden niet alleen namen opgetekend, maar ook namen geschrapt!'. Tja, een bruuske vertoning...

Na de eerder genoemde roepingsdienst werd ik opgemerkt door apostel Chris Boermeester (Gemeente van Apostolische Christenen, afgekort GvAC), die op uitnodiging van de HAZK aanwezig was. Hij stelde mij voor aan Bob Versteeg (Zwijndrecht), die evangelist met de apostel (ofwel apostolisch evangelist) was in de GvAC en een afgevaardigde van de NAK NL. De HAZK en de GvAC waren namelijk al vele jaren in gesprek met elkaar. Vanaf begin negentiger jaren van de vorige eeuw nam de NAK NL eveneens deel aan deze gesprekken in de persoon van apostel Gerrit Sepers. Laatst genoemde had herder/voorganger in ruste Herman Nagtegaal (NAK Amstelveen) afgevaardigd deze roepingsdienst bij te wonen. Ik was overdonderd en verbijsterd door het feit, dat door woorden van profetie over apostel Gerrit Sepers werd gesproken (ik parafraseer: olie zou van z'n handen vloeien (ofwel: het heilig dienstwerk dat hij zou verrichten, zou zegenrijk blijken te zijn) en dat hem een moeilijke tijd te wachten zou staan). Voor zover ik dat kan inschatten en overzien is dit in nabeschouwing inderdaad gebleken.

Kort en goed, de Amsterdamse Bloemgrachtkerk heeft sindsdien m'n belangstelling. De HAZK (Stam Juda) te Amsterdam is op sterven na dood. De gesprekken tussen de HAZK, de GvAC en de NAK NL zijn vele jaren geleden gestokt. De vraag rijst bij mij welke bestemming het schilderij van Lizzy Ansingh heeft gekregen? De Bloemgrachtkerk is in 2018/2019 verkocht. Inmiddels drommen zich opnieuw donkere wolken boven dit markante kerkgebouw.

https://www.quotenet.nl/vastgoed/qastee ... I2fsFruSPc

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”