Een nieuwe naam voor Het Apostolisch Genootschap?

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Plaats reactie
Alexander
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 13 mar 2022, 13:56

Een nieuwe naam voor Het Apostolisch Genootschap?

Bericht door Alexander »

@All,

Nu de functienaam van apostel met ingang van Pasen 2022 niet meer bestaat in het Apostolisch Genootschap, is de weg vrij om ook de naam van het genootschap te gaan heroverwegen. Heel goed dat ze zo’n beslissing goed onderbouwd willen nemen. Daarvoor gaan ze in 2024 onderzoek doen onder leden, sympathisanten en mensen die het genootschap (nog) niet kennen. Ex-leden horen kennelijk niet tot de onderzoekspopulatie. Focus van het onderzoek is wat mensen associëren met de naam en in hoeverre dit aansluit op wat het genootschap is en wat het doet.

De associaties die ik bij dit genootschap heb zijn de volgende: vrijzinnig, eclectisch, zwabberen, babbelen, lege huls, kleurloos en sektarische trekjes. Zelfs anno 2024 wordt er namelijk gemanipuleerd, wordt kritiek genegeerd of om kritiek heen gepraat.

Het is heel belangrijk dat een nieuwe naam aansluit op wat het is en doet. En precies op dat punt wringt het. Veel leden en niet-leden weten niet waar het genootschap zich op baseert; en als je het bestuur goed doorzaagt, weten zij het ook niet. De fundamentele vraag wat de wortels van het genootschap zijn, wordt al jaren uit de weg gegaan, ondanks jarenlange pleidooien om te gaan herbronnen vanuit de Van Oosbreestichting. Vanuit het bestuur komt men niet verder dan dat men nadenkt om het gedachtegoed te gaan herbronnen.

Mijn ongevraagde advies aan het Genootschap: ga eerst maar eens echt herbronnen en kom dan maar eens terug met de vraag over de naamgeving. Een vlag moet de lading dragen en als je ten principale niet weet wat de lading is, is het veranderen van de naam prematuur.

Alexander
Baldwins51
Berichten: 2
Lid geworden op: za 14 okt 2023, 09:08

Re: Een nieuwe naam voor Het Apostolisch Genootschap?

Bericht door Baldwins51 »

Als eerste handvat voor het herbronnen kan dienen de Proeve van een canon voor het Apostolisch Genootschap van Robin Brouwer en Manfred Horstmanshoff 'Een woning die nimmer vergaat', waarin ze, zich baserend op de traditie van het apostolische werk, schetsen hoe het genootschap zich verder in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Dit rapport werd in januari 2016 aan het bestuur aangeboden, maar werd helaas terzijde gelegd. Ook andere stukken van Robin Brouwer, zoals "2014-2018 Apgen revisited", "Apostolisch spiergeheugen" en "het apostolisch geloofsverhaal sinds 1900" zijn m.i. bruikbaar. De vraag is alleen of het bestuur van het genootschap daadwerkelijk wil herbronnen. Het wetenschappelijk onderzoek dat werd toegezegd na de aanbevelingen van het Meldpunt komt ook niet van de grond.
kwiebuz
Berichten: 12
Lid geworden op: za 25 mar 2023, 08:31

Re: Een nieuwe naam voor Het Apostolisch Genootschap?

Bericht door kwiebuz »

Daarvoor is het te laat, de geest is uit de fles en de kikkers springen alle kanten op, de overgeblevenen in de banken nog tevreden houden en de erfenis verdelen ..... IDZO,WWVK,Iederal,Vandaag,NieuwWij etc etc etc en ook van Oosbreestichting....er is geen touw meer aan vast te knopen.

Afbeelding

Wil je begrijpen hoe het apgen heden ten dage in elkaar zit, met alle verschillende belangen die er zijn dan zul je de geldstromen moeten volgen....Follow the money....
Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”