Pagina 1 van 1

valse apostelen en profeten en zelfbenoemde messiassen

Geplaatst: za 23 nov 2013, 22:04
door zefyr
Praktisch apostolisch-zijn is ook alert zijn op valse apostelen en profeten, herders zonder erbarmen, misleidende goeroes en zelfbenoemde messiassen.

Nog steeds zijn valse apostelen en profeten, herders zonder erbarmen, misleidende goeroes en zelfbenoemde messiassen werkzaam - her en der. In vele gedaanten duiken ze op. Sinds vele decennia is er sprake van een niet-aflatende stroom aan boeken over dit fenomeen. Recentelijk is er weer een boek over dit onderwerp verschenen.

http://nos.nl/audio/562599-oog-maandag- ... .html.html

http://www.carinedamen.nl/

http://www.nd.nl/artikelen/2013/novembe ... -een-sekte

http://www.nd.nl/artikelen/2013/novembe ... -een-sekte

http://www.sekteproblematiek.nl/ad-dekkers/

Re: valse apostelen en profeten en zelfbenoemde messiassen

Geplaatst: di 26 nov 2013, 11:38
door BakEenEi
(...)
Sekten? Die had je toch in de jaren zeventig?’ Dat is de veelgehoorde reactie als ik vertel dat ik bezig ben met een boek over sekten. Dat er veel sektarische organisaties in Nederland bestaan, soms al tientallen jaren, weten weinig mensen. Dat deze organisaties vaak niet zo onschuldig zijn als ze lijken, willen weinig mensen geloven.
Dat blijkt wel uit de naïviteit waarmee overheidsinstanties zoals de Belastingdienst deze organisaties bejegenen. Sekten in Nederland genieten veelal de fiscale voordelen van stichtingen en hebben evenveel vrij- heid als kerkgenootschappen om hun gedachtegoed uit te dragen. Wat zich werkelijk achter de voordeur van dergelijke organisaties afspeelt, lijkt niemand iets te kunnen schelen.

(...)
Wat opviel was dat bijna alle ex-leden zich schaamden. Over het feit dat zij, intelligente mensen, zich zo hadden laten beetnemen op een kwetsbaar moment. Ze hadden zich laten vernederen, hersenspoelen en misbruiken. Dat zij zich hier niet schuldig om hoefden te voelen, konden ze soms moeilijk geloven. Ze konden het zichzelf niet vergeven.
Ook angst leefde nog duidelijk in hun hart. Angst voor represailles van de groep die zij, soms lang daarvoor, hadden verlaten, angst voor juridische stappen, bedreigingen, vervelende e-mails, inbreuk op hun privacy en nog meer.

(...)

Bron: "Woord vooraf" uit IK WAS GEK VAN GELUK, EEN BOEK OVER SEKTEN. Lees »HIER« het eerste hoofdstuk. Zie tevens http://www.lsamsterdam.nl/boek/ik-was-gek-van-geluk/.

@all

Onwillekeurig dwaalden mijn gedachten af naar een in Nederland gevestigde "Algemeen Nut Beogende Instelling", waarvan het bestuur prompt een vooraanstaande advocaat inschakelde, een "christen", die óók mij o.a. sommeerde het hemelrijk te mijden met de gereserveerde plaatsen voor enkele met name genoemde sympathisanten van haar organisatie. Diens honorarium werd goeddeels gefinancierd uit fiscaal aftrekbare giften.

Toen ik het bewuste document had ingezien, was het mij op slag duidelijk dat één van beiden ongelijk had, namelijk de afzender of de geadresseerde, en dat het de laatstgenoemde in dit geval pertinent níet kon zijn.

Zie verder mijn berichten op resp. "Za 21 Sep 2013, 17:38" in de thread "Nieuw-apostolische bedrijfsvoering" en "Di 22 Okt 2013, 05:14" in de thread "NAK-catechismus en info-avond 4 december 2012", alsmede de thread "(10) Deze kerk existeert bij de gratie van onwetenden!".

Groet,
BakEenEi

Re: valse apostelen en profeten en zelfbenoemde messiassen

Geplaatst: di 26 nov 2013, 14:08
door BakEenEi
[Bijgewerkt: 27-11-2013, 13.00 uur]
(…)
Een sekte kan zingeving, geestelijke groei en antwoorden op religieuze vraagstukken bieden en dienen als familie door het warme onthaal en de geborgenheid en veiligheid die zij volgelingen bieden. Uittreding gebeurt ook om diverse redenen. Zo worden beklemming, dwang, oppervlakkigheid, willekeur, isolatie, niet-toegestane relaties en een gebrek aan openheid als redenen genoemd. Uit onderzoeken uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw blijkt dat de mentale gezondheid van sekteleden niet direct aanleiding geeft tot zorg. Een groot deel van de ex-leden kijkt redelijk positief terug op zijn tijd in de sekte. Toch houden sommige leden die uittreden uit een sekte er problemen aan over. Zij zijn boos, verdrietig, schamen zich of voelen zich schuldig of angstig.

(…)
Uit de verschillende bronnen komt naar voren dat er bij de vorming van een sekte sprake kan zijn van een dynamisch proces tussen de leider en potentiële volgelingen. De sekte, soms specifiek de sekteleider, is op zoek naar leden en de volgeling is op zoek naar identiteit, warmte, zingeving of ‘iets’. Uit de interviews blijkt dat verschillende personen voor het eerst met een sekte in aanraking komen via familieleden, vrienden, collega’s, coachingsprogramma’s, cursussen, lezingen, opleidingen of zijn doorverwezen door (reguliere) hulpverlening of arts. Zowel deskundigen als ex-leden noemen dat het gevoel van het warme bad een belangrijke rol speelt bij de eerste kennismaking.

(…)


Bron: Samenvatting van de onlangs verschenen rapportage "Het warme bad en de koude douche", in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
@all

Wat nu bijvoorbeeld te denken van…
Enkele opnames -die ik bekeek- om een indruk te krijgen:
  • Best Life TV - 17-11-'13 - Depressie overwinnen (deel 2)
  • Best Life TV - 27-10-'13 - Sleutels voor een succesvol leven (deel 3)

    … en
  • Best Life TV - Uitzending 14-07-2013



Groet,
BakEenEi