Watersnoodramp 1953 - Katholiek-Apostolische Kerk te Nieuwerkerk (Schouwen-Duiveland, Zeeland)

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 658
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

Watersnoodramp 1953 - Katholiek-Apostolische Kerk te Nieuwerkerk (Schouwen-Duiveland, Zeeland)

Bericht door zefyr »

@allen,

In de afgelopen dagen, weken is er in de media veel aandacht besteed aan de Watersnoodramp in 1953.

In onderstaande enkele fragmenten uit de 'Herderlijke Onderwijzingen' (nr. 9, 1 maart 1953, p212-213), periodiek van de Katholiek-Apostolische Kerk in Nederland, met betrekking tot bovengenoemd onderwerp.

"Inzonderheid voor de leden die niet in Den Haag wonen kan het nuttig zijn hier mede te delen, dat de priester op 8 Febr. (1953, zefyr) een bijzondere Dienst heeft gehouden. Behalve dat te Rotterdam en te Utrecht - waar diakenen voorgingen - de Litanie werd ingelascht en speciale Gebeden, heeft de priester (J. Landsman, destijds de enige priester in Nederland, zefyr) in de moedergemeente (Aartsengelzetel te Den Haag, zefyr) vóór den Dienst doen mededeelen, dat wij natuurlijk zouden deelnemen in de verootmoediging die op dien dag in de Algemeene Kerk (alle kerkafdelingen of denominaties, zefyr), - in Nederland - werd gebracht; en dat wij daarom de Octaaf van 2 Febr. niet zouden vieren, doch de H. Eucharistie met bijzondere toevoegingen om boete te doen voor den Heer. Het epistel was 1 Joh. 1:8 tot 2:2, de Lofzang na het Epistel Ps. 130; het Evangelie was Lukas 7:37. Aan het Offergebed werd een bijzonder gebed toegevoegd, waarin de verootmoediging van dien dag werd samengevat en voor den Heer gebracht. Na de Communie werd gezongen Ps. 103:8-17. Des avonds, in plaats van den Avonddienst, werd een gebedsoefening gehouden, voorafgegaan door de Schuldbelijdenis, die in de Liturgie te vinden is bij de "Gebeden ter toevoeging"; en het zingen van Psalm 51, benevens het lezen van Lukas 13:1-5; en Lukas 18:1-8. Woensdags daarop werd de H. Eucharistie gevierd ter gedachtenis van de ontslapenen van de gemeente te Nieuwerkerk, waarbij de diakenen van Rotterdam en Utrecht aanwezig waren. (...) De Zuid-Hollandsche en Zeeuwse eilanden zijn in de week, die achter ons ligt, door een geweldige ramp geteisterd, waardoor ook de bevolking, die in de jaren 1944 en 1945 reeds zo zwaar beproefd werd, opnieuw onder een zeer zware beproeving doorging. In onze stad (Den Haag, zefyr) hebben verschillende vluchtelingen een onderkomen gezocht en gevonden. Ook te midden van deze gemeente zijn leden van de onder Apostelen verzamelde gemeente te Nieuwerkerk (op Schouwen-Duiveland in Zeeland, zefyr) opgenomen, die zeer zwaar getroffen zijn."

Op pagina 218 van eerdergenoemd periodiek is te lezen:

"Vermelden wij nog ten slotte, dat er zéér vele brieven bij den Priester (J. Landsman, zefyr) zijn binnengekomen van Gemeenten in het buitenland, waarin innige deelname en dringende aanbiedingen van hulp werden aangeboden. Zelfs van den laatsten Engel (Karl Schrey te Siegen, zefyr) in Duitschland - welk land zelf zooveel zorgen en lasten heeft - ontvingen wij een lieve brief en aanbieding van een belangrijk bedrag aan geld. - Verkwikkende broederliefde!"

Bijna één op de zes inwoners van Nieuwerkerk (288 doden op 1.800 inwoners) verdronk tijdens de Watersnoodramp van 1953.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwerkerk_(Zeeland)

https://www.nationaalarchief.nl/onderzo ... 3048976d84

https://reliwiki.nl/index.php/Nieuwerke ... ische_Kerk
Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”