Driemaal rentmeesterschap is scheepsrecht!Verandering in beheer van kerkgebouwen
donderdag, 03 januari 2008 19:19
Het beheer van de kerkgebouwen van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland vormt een belangrijk onderdeel van de kerkorganisatie. Daarbij komen vele aspecten om de hoek kijken: onderhoud, aankoop, verkoop en projectontwikkeling. Daarnaast dienen deze gebouwen over gebruikersvergunningen te beschikken, waarbij de kerk met een redelijk ingewikkelde (en van gemeente tot gemeente verschillende) regelgeving op dat gebied wordt geconfronteerd. Op dit moment wordt ruim de helft van de offerinkomsten jaarlijks aan deze gebouwen besteed (inclusief energiekosten en heffingen door de overheid). Echter in de nabije toekomst wordt de kerk geconfronteerd met de toenemende vergrijzing, waardoor de offerinkomsten waarschijnlijk onder neerwaartse druk zullen komen te staan.
Het financiële vermogen van de kerk zit in haar kerkgebouwen. Kerkgebouwen die aangeschaft zijn met behulp van offergelden van geloofsbroeders en -zusters, maar bovenal ook dankzij hun voorouders. Als goede rentmeester wil de kerk gebruik maken van dit opgebouwde vermogen. Daarnaast vraagt het gebouwenbeheer steeds meer om specialisatie. Als proef is de kerk enkele jaren geleden begonnen een deel van deze activiteiten onder te brengen bij een extern bedrijf op het gebied van vastgoedbeheer. Dit mede met het oog op de pensionering van de bouwkundige in dienst van de kerk, broeder J. Nagel in mei 2008. Na het inwinnen van professioneel advies en in overleg met het landelijk bestuur is kort geleden besloten om in de toekomst het vastgoedbeheer niet langer onderdeel te laten zijn van de Centrale Administratie, maar van een door de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland op te richten stichting waarin alle activiteiten op het gebied van vastgoedbeheer worden ondergebracht.
Juist in het licht van het rentmeesterschap wil de kerk een stap verder gaan. Als onderdeel van deze stichting zullen ook activiteiten worden ontplooid op het gebied van exploitatie van vastgoed met als doel in de toekomst de kosten van beheer en onderhoud van de kerkgebouwen grotendeels (of op termijn zelfs geheel) uit de inkomsten van deze stichting te kunnen dekken. Daardoor zullen de offergelden steeds meer beschikbaar komen voor zielzorg en missiearbeid. Dit is een weg die andere kerken reeds zijn ingeslagen.
Momenteel wordt in Arnhem gebouwd aan een nieuw kerkgebouw met daaraan gekoppeld 31 appartementen voor mensen die speciale zorg nodig hebben. De zorg zal in samenwerking met een christelijke thuiszorgorganisatie, die over het HKZ-certificaat beschikt, worden geleverd. Deze zorgappartementen zijn bestemd voor verhuur, waarmee in de toekomst een deel van de vastgoedkosten zullen kunnen worden gefinancierd.
In onderzoek is of het niet meer in gebruik zijnde kerkgebouw in Enschede ook voor dit doel kan worden verbouwd. En mogelijk zullen er in de toekomst nog meer van dergelijke projecten worden ontwikkeld. De stichting opereert weliswaar los van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland, maar blijft 100% in eigendom van de kerk in Nederland. Zij staat onder toezicht van het bestuur van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland met daaraan toegevoegd Districtsoudste N. Klene en Districtsevangelist R. Vis.
De nieuwe ontwikkelingen stelt de kerk niet alleen in staat om het gebouwenbeheer los te koppelen van de Centrale Administratie, maar door een goed rentmeesterschap zullen de offergelden steeds meer ter beschikking komen voor de kerntaak van de kerk: zielzorg.
Oorspronkelijke bron: http://www.nak-nl.org
Begin 2008 verscheen er op de website van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland een opvallend artikel waarin het handelt over bedrijfsvoering en beleidsvoornemens. Zie origineel. Het is geschreven door een onbekende woordvoerder die er de nadruk op legt dat een goed rentmeesterschap bij de verantwoordelijke kerkleiding richtinggevend is. Professioneel advies, zo wordt in dit artikel betoogd, had de verantwoordelijken ervan overtuigd dat activiteiten op het vlak van projectontwikkeling zó succesvol kunnen zijn dat de exploitatie van de kerkgebouwen gaandeweg te bekostigen valt uit de winstgevendheid daarvan! In Arnhem was men er al mee gestart. Daarna vermoedelijk in Enschede.
Veel meer dan schone schijn in Arnhem hebben de ambities tot op heden niet aan het licht gebracht. Juist het tegenovergestelde van de hooggespannen verwachtingen kwam uit. "Het Webteam" probeert intussen na te gaan hoe het zover heeft kunnen komen. In het artikel zitten enkele aanknopingspunten die een tipje van de (grauw)sluier doen oplichten.
De datum boven het artikel dat overigens al van de website van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland is verwijderd was 3 januari 2008. In Arnhem was de nieuwbouw toen blijkbaar al gestart. Dit betekent ook dat het nieuwe beleid voordien al akkoord bevonden was en het in gang was gezet. De aanknopingspunten in het artikel bestaan uit vaagheden! Zo heeft men het over "een" extern bedrijf op het gebied van vastgoedbeheer en over "een" door de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland op te richten stichting. Bevreemdend is ook de volgende zin: "Na het inwinnen van professioneel advies en in overleg met het landelijk bestuur is kort geleden besloten om in de toekomst het vastgoedbeheer niet langer onderdeel te laten zijn van de Centrale Administratie." Blijkbaar hebben anderen (!) in overleg met het landelijk bestuur hier tot een koerswijziging kunnen besluiten. Maar welke anderen hebben in godsnaam (!) dan zulke bevoegdheden?
Het raadsel wordt steeds ondoorgrondelijker... Toch ontstaat er in de voorlaatste alinea nog enige duidelijkheid. Over de op te richten stichting wordt namelijk onthuld: "Zij staat onder toezicht van het bestuur van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland met daaraan toegevoegd Districtsoudste N. Klene en Districtsevangelist R. Vis." Aangezien in de gepubliceerde akte voor de rolzitting op woensdag 1 september 2010 (zaak- en rolnummer 277762/09/2659) de stichting Beheerstichting Alpha & Omega wordt genoemd (zie http://apostolischekritiek.nl/actes.htm), waarvan het (huidige) bestuur bestaat uit de heren N. Klene en R.D. Vis, bestond de desbetreffende Raad van Toezicht waarschijnlijk uit bestuursleden van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland. Doch om wie gaat het dan?
Het artikel levert voor wie het serieus doorneemt een reeks van vragen op:
- 1. Wat dient er in dit geval te worden verstaan onder een "professioneel advies"?
2. Om welk "extern bedrijf" ging het?
3. Wie beschikken er over zodanige bestuurlijke bevoegdheden dat i.c. nog slechts overleg nodig was met het landelijk bestuur?
4. Welke "op te richten stichting" is het geworden?
5. Wie hebben er nu zitting in het landelijk bestuur en wie zijn er daarin de laatste jaren eventueel af- en aangetreden?
6. "Dit is een weg die andere kerken reeds zijn ingeslagen", zo wordt gesteld. Welke weg precies?!
7. Van wiens hand was het bewuste artikel van 3 januari 2008?
8. Voor welke groep van lezers was de op 3 januari 2008 via het Internet aangeboden informatie feitelijk bedoeld?
9. Waardoor werd het artikel onlangs zonder opgaaf van redenen van de website verwijderd?
10. Hoe komt het dat er op de bedoelde website nog steeds geen vervangend of aanvullend artikel verschenen?
http://www.nak-nrw.de/aktuelles/bericht ... einweihung
http://www.nac-mgemnowa.org/hrs_german/ ... eldung.php
Zie voor een recent overzicht van NAK-kerkgebouwen in Duitsland dat aan derden te koop wordt aangeboden: "http://home.immobilienscout24.de/431830 ... tualität/0" (NAK Immobilien GmbH).
Wie hierover uitsluitsel kan geven, doet er verstandig aan dit in alle openheid te doen via dit forum. Hopelijk komen alle "rentmeesters" in beeld die aan de vele in onwetendheid gelaten offervaardigen nog een boel uit te leggen hebben. Zou het trouwens niet speciaal op de weg liggen van de woordvoerder van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland om de gewenste opheldering thans te verschaffen? Op de diverse websites van de kerk zelf, voor zover deze voor een ieder vrij toegankelijk zijn, is het namelijk structureel een en al eenrichtingverkeer. Aangezien de kerkleiding in de praktijk bovendien aan haar geadresseerde correspondentie naar believen onbeantwoord laat (!), zou het de betrokkenen niet misstaan mogelijk verkeerde indrukken te doen wegnemen!
Groet,
BakEenEi