Thuisonderwijs

Uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het apostolische geloofsleven
Plaats reactie
Diderot
Berichten: 105
Lid geworden op: zo 18 dec 2011, 15:38

Thuisonderwijs

Bericht door Diderot »

Vrienden (m/v)!

Check http://www.radio1.nl/popup/terugluister ... 1-13/14:00 , luister vanaf minuut 33 naar het programma over thuisonderwijs, wat volgens de presentator soms door aanhangers van "obscure godsdiensten" wordt gegeven.
Vanaf minuut 38 - 45 wordt mevrouw de Vries geïnterviewd, die vier kinderen heeft en ze zelf thuis onderwijst.
Mevrouw de Vries, gevraagd naar haar eigen levensovertuiging, antwoordt...

Diderot!
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

Re: Thuisonderwijs

Bericht door zefyr »

@ Diderot (met of zonder puntje)

Het is je genoegzaam bekend, dat in Nederland drie denominaties bestaan die zich katholiek-apostolisch noemen, te weten de Katholiek-Apostolische Kerk (aartsengelzetel te 's-Gravenhage ofwel de 'oude ordening'), de groep 'v.d. Poorten' (afkomstig uit de Hersteld Apostolische Zendingkerk) en 'gebroeders Bos/Henk van Wijk' (hoofdzetel te Groenekan, sinds enkele jaren geheten Algemene Kerk). Het is me nog niet duidelijk tot welke van de eerdergenoemde denominaties mevrouw De Vries kan worden gerekend.

In doorsnee gingen katholiek-apostolische kinderen of jongeren van de 'oude ordening' in Nederland naar openbare scholen - tot ver in de 20e eeuw. De meeste katholiek-apostolischen in Nederland woonden en wonen boven de grote rivieren, destijds dus in een overwegend protestants-christelijk gebied met her en der een grote concentratie van rooms-katholieken. Menig katholiek-apostolisch ouder gruwde van confessioneel onderwijs, omdat men van mening was, dat hun kroost op latere leeftijd met medeburgers van uiteenlopende signatuur moesten kunnen omgaan en dat de school het voorportaal van de samenleving was/is. De verzuiling (ideologische en confessionele compartimentering van de samenleving in diverse domeinen, zoals onderwijs, volkshuisvesting, gezondheidszorg, politiek en sport) was hen een doorn in het oog. Godsdienstig onderwijs behoorde bovendien primair tot de verantwoordelijkheid van de ouders. Daarnaast waren de gereformeerde geloofsbelijdenissen een obstakel voor de katholiek-apostolischen. De katholiek-apostolischen onderschreven en onderschrijven namelijk alleen het Apostolicum (apostolische geloofsbelijdenis), de geloofsbelijdenis van NIcea en Athanasius. Vanaf omstreeks 1975-1985 is er sprake van een kentering en kiest een deel van de katholiek-apostolischen van de 'oude ordening', voornamelijk leden van de Katholiek-Apostolische Gemeente te Amersfoort, voor het reformatorisch onderwijs (in de Bible Belt). Deze katholiek-apostolischen lezen meestal het Reformatorisch Dagblad.
Plaats reactie