samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Alles wat rond het thema van dit Forum extra aandacht verdient
Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 299
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door zefyr » do 15 jun 2017, 23:00

@allen,

Zondag 11 juni 2017 is meegedeeld (via een circulaire), dat als districtsoudste Den Hamer (districtsvoorganger van het district Assen) in begin 2020 ambtsrust zal worden verleend de districten Groningen en Assen zullen worden samengevoegd.

Onlangs werd ook al kond gedaan van samenvoeging (op termijn) van districten in de NAK NL.

http://www.nak-nl.org/db/6727546/Eerder ... nuari-2018

Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2060
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door TjerkB » vr 16 jun 2017, 11:34

@zefyr

Veldmaarschalk Storck is een groot strateeg, net als diens ambtsvoorganger, "de Duitse evenknie van Jan Klaasen die trompetter is in het leger van de prins" ...
Redactie schreef:(...)
Lage dienaren zijn bij de ambtelijke top van de Nieuw-Apostolische Kerk trouwens sowieso nauwelijks in aanzien. Voor hen is er namens het kerkbestuur beslist geen rouwkrans op een graf. Forget it. Hun tienden kunnen wel beter worden besteed, vinden de olifanten terwijl ze brutaal door Gods porseleinkast banjeren. Wie niet wil wijken wordt onder de voet gelopen. En slachtoffers - nimmer zal hun waardigheid (!) worden hersteld... Slachtoffers echter verdienen Bescherming, Begeleiding en Bijstand! Reken er desondanks niet op dat wie in de Nieuw-Apostolische Kerk ten prooi valt aan machtsmisbruik, zoals het velen overkwam die in de jaren '50 van de vorige eeuw volkomen ten onrechte werden geëxcommuniceerd, ooit persoonlijk (!) een helpende hand wordt gereikt. Integendeel, bestuurders in deze kerk spelen voor eigen rechter en zij spreken zichzelf (!) vrij. Maar het ergste is nog dat het wangedrag van zulke bullebakken "mede mogelijk wordt gemaakt" door vele "assistent-hogere dienaren" die heimelijk wensen met hun zo gewaardeerde gedoogsteun hogerop te komen op de... "ambtsladder". Karakterloze halve zolen zijn het, die zich op zo'n schandalige manier laten overrulen! Laat nu de Duitse evenknie van Jan Klaasen die trompetter is in het leger van de prins maar binnenkomen en van Den Helder tot Den Briel marcheren. Geeft allen acht want:
 • "Ein offen bekannter oder sogar am Altar verkündeter Lehrwiderspruch kann nicht hingenommen werden"!!
(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Ma 30 Mei 2011, 16:41", in de thread "Kerkleiding dicteert vernieuwd totaalconcept"
Zie in dit verband tevens mijn berichten, resp. op "Wo 31 Mei 2017, 08:19" en "Di 30 Mei 2017, 14:17" in de thread "Storck", en op "Vr 16 Jun 2017, 11:01" in de thread "Bilaterale contacten NAK/VAG (Gesprächskreis Bottrop)".

De aangesloten leden fungeren als pionnen in een kerkpolitiek schaakspel. Dit is trouwens helemaal in lijn met de verzwegen hoofdstukken in de kerkgeschiedenis.

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)

Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2060
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door TjerkB » vr 16 jun 2017, 17:39

 • Afbeelding
@all

Aanvullende informatie ter zake... Als ik het nu helemaal goed begrijp, krijgt het district Leeuwarden, oftewel de provincie Friesland, een status aparte. En terecht!

Groet,
TjerkB :?
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)

Levi
Berichten: 499
Lid geworden op: vr 28 mar 2014, 07:05

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door Levi » vr 16 jun 2017, 20:20

@Tjerk,

In feite staat er; de klad zit er overal in.
Afslanken, bezuinigen, economischer en efficiënter is het credo!
De zielzorg staat al volledig op het nulpunt...

"Maranatha", klok het ooit.
Nu "Après moi le déluge"; na mij de zondvloed...

En de broeders en zusters zwijgen, lijden en vermijden.

Fijne vaderdag voor de vaders ;)

Groet,
Levi

willempower
Berichten: 276
Lid geworden op: wo 11 dec 2013, 21:50

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door willempower » za 17 jun 2017, 09:54

@ all
Als B den H ambstrust krijgt heeft die allen tijd voor de dames die hij moet verzorgen..
Maar ja dan staan die niet meer in de navolging en kunnen dan ook NEE zeggen .

Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2060
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door TjerkB » zo 18 jun 2017, 13:40

zefyr schreef:(...)
Het is genoegzaam bekend, dat de NAK NL vorig jaar is toegetreden tot de Raad van Kerken in Nederland. Voor zover ik weet is geen enkele nieuw-apostolische gemeente in bijvoorbeeld het district Leeuwarden lid van een plaatselijke raad van kerken. Ook op provinciaal niveau 'schittert' de NAK in Friesland/Fryslân door afwezigheid. Gisteren werd de nieuw-apostolische absentie in oecumenisch verband in Heerenveen pijnlijk zichtbaar. In de protestantse kerk Trinitas te Heerenveen vond gisteren een mini-symposium plaats, met als thema 'Na 500 jaar Reformatie: Wat is er door de oecumene bereikt, hoe gaan we verder?'.

http://bisdomgl.nl/wp-content/uploads/2 ... mene-1.pdf

(...)


Uit: Bericht op "Do 15 Jun 2017, 21:15" in de thread "NAK NL & RvK NL - NAK & de oecumene in Friesland/Fryslân"
Levi schreef:(...)
In feite staat er; de klad zit er overal in.

(...)
En de broeders en zusters zwijgen, lijden en vermijden.

(...)


Uit: Bericht op "Vr 16 Jun 2017, 20:20"
@all

Door zich bij de Raad van Kerken in Nederland naar binnen te (doen) praten, heeft de nieuw-apostolische kerkleiding volgens mij alleen maar een vermeend keurmerk in de wacht willen slepen, als tegenwicht tegen de alsmaar nagalmende "brede maatschappelijke discussie" die in 2005 begon met het interview onder de kop "Dahinter steckt immer das konservative Denken", destijds bij NAKtuell:
TjerkB schreef:(...)
De mi­sère doet mij denken aan wat Gerrit Sepers er "in het naschouwen" wel over kwijt wilde:

 • [Citaat Gerrit Sepers in 2004]
  • „Wie kleine Jungen oder kindliche Menschen“

   naktuell.de: Denken Sie, dass die sich wandelnden gesellschaftlichen Prozesse und Einflüsse in der heutigen Zeit nicht doch einen starken Einfluss haben und zwangsläufig Änderungen am System bewirken?

   G. Sepers: "Unsere Kirche ist wie eine letzte Insel, auf der das hierarchische System konserviert wird. Weil wir so stramm organisiert sind, würde jede Änderung zu einem großen Abfall führen. Die Geschwister haben überhaupt nicht gelernt, zu diskutieren oder mit Dialog umzugehen. In ihrer gesellschaftlichen Entwicklung haben sie das wohl gelernt, aber in der Kirche überhaupt nicht. Das betrifft gebildete Leute genauso wie kindlich gläubige Leute. Es ist erstaunlich, dass große Männer in unserer Gesellschaft – ich habe das öfter erlebt – Professoren, Direktoren, Präsidenten von großen Unternehmen usw., innerhalb unserer Kirche sich wie kleine Jungen oder kindliche Menschen verhalten. Das ist sehr erstaunlich!" (...)
  Bron: "Dahinter steckt immer das konservative Denken",
  Telefonisches Interview am 10. und 17.12.2004, redigiert am 29.12.2004, veröffentlicht am 04.01.2005
  http://www.naktuell.de/0105/0105003.html

(...)


Uit: Bericht op Do 09 Feb 2017, 11:05" in de thread "Der Fall Rohn"
Wat wij nu zien lijkt mij dan ook de logische uitkomst van "het verouderde denken van een in zichzelf gekeerde kaste" binnen dit quasi gecertificeerde machtsbestel.
 • [39] U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben. Welnu, de Schriften getuigen over mij, [40] maar bij mij wilt u niet komen om leven te ontvangen. [41] Niet dat de mensen mij moeten eren, [42] maar ik ken u: u hebt geen liefde voor God in u. [43] Ik ben gekomen namens mijn Vader, maar u accepteert mij niet, terwijl u iemand die namens zichzelf komt, wel zou accepteren. [44] Hoe zou u ooit tot geloof kunnen komen? Van elkaar wilt u wel eer ontvangen, maar u zoekt niet de eer die de enige God u kan geven.

  Uit: Johannes 5 (NBV)
BakEenEi schreef:(...)
Van wie de Nieuw-Apostolische Kerk verlaat wordt doorgaans aangenomen dat het dan met iemands geloof nog slechts bergafwaarts kan gaan. Men zou "de Bron van het Leven" hebben verlaten, men zou de genade niet meer deelachtig zijn, enzovoort. Welnu, zo is het werkelijk niet!! Het omgekeerde bleek het geval te zijn!! Wie namelijk ontsnapt aan een soort van gevangenschap waarbij de liefde Gods wordt onderdrukt, kan daarna (eindelijk) opgelucht ademhalen!! Nu het in de tussentijd duidelijk is geworden wat er achter de schermen bij het internationale kerkbestuur voortdurend gaande moet zijn geweest (de schriftgeleerdheid is er opnieuw uitgevonden), ben ik blij geen lijdend voorwerp meer te hoeven zijn. De bestuurlijke problemen die zich in Nederland in alle hevigheid nu manifesteren, verwonderen mij evenmin.

(...)


Bron: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Di 25 Jan 2011, 16:33" in de thread "Een gezonde dosis respect voor wie God zendt... "
Zie tevens het bericht op "Di 25 Nov 2014, 18:58" in de thread "Opheffingsuitverkoop - alles moet weg!"
De tijd zal het leren, dacht ik in 2005, maar vele bange vermoedens zijn inmiddels onverhoopt bewaarheid. De "gestaalde kaders" hebben er géén boodschap aan...

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)

Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2060
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door TjerkB » zo 18 jun 2017, 21:40

@all

Waarom het verworven lidmaatschap van de Raad van Kerken in Nederland lastig te hanteren zal zijn voor plaatselijke ambtsdragers bij de Nieuw-Apostolische Kerk, blijkt wellicht uit de twee onderstaande quotes...
TjerkB schreef:(...)
Toen sceptici m.b.t. het volgens anderen onvolprezen "Öffnungsprozess" in de kerk kortzichtigheid werd verweten, stuurde ook de voormalige NAK-apostel Gerrit Sepers een ingezonden stuk in. In 2004 gaf hij zijn ambtsopdracht terug vanwege een opgekomen gewetensconflict t.a.v. de vanuit de nieuw-apostolische geloofsleer als grondbeginsel gekoesterde "Heilsnotwendigkeit des Apostelamtes" ...
 • Mit Heilsnotwendigkeit des Apostelamtes wird ausgedrückt, dass das Apostelamt zur Erlangung des Heils in Christus unerlässlich ist. Die Frage der Unerlässlichkeit des Apostelamtes stellt sich nur für die Zeit der Heilsgeschichte, in der das Apostelamt zur Bereitung der Brautgemeinde wirkt.

  Die Unerlässlichkeit des Apostelamtes ergibt sich zunächst aus der Tatsache, dass Jesus nur dieses Amt gestiftet und mit entsprechenden Vollmachten ausgerüstet hat. Außerdem wird sie gestützt durch das biblische Zeugnis der Aposteltaten, z.B. Geistesspendung in Samarien und Ephesus (vgl. Apostelgeschichte 8,14 ff. und 19,1 ff.).

  Dabei ist neuapostolische Glaubensüberzeugung, dass das Apostelamt nicht historisch einmalig gewesen ist, sondern zur Vorbereitung der Brautgemeinde auf die Wiederkunft Christi von Gott im 19. Jahrhundert wieder aufgerichtet wurde. Ob es in diesem Zusammenhang bei der Frage, wer am Tag des Herrn angenommen wird, Ausnahmen geben wird, liegt in der souveränen Entscheidung Gottes.
Bron: http://www.nak.org/de/glaube-kirche/nak ... otwendigk/
Dit exclusivisme werd voor Sepers het breekpunt: "nach dem neuapostolischen Glaubensverständnis" zijn kerkelijke ambtsdragers elders min of meer onbevoegd. Zie ook de Open brief aan mr. P.A. de Lange inzake "het werk des Heren" d.d. "Wo 07 Dec 2011, 14:04".

Al wekken "hoge(re) verantwoordelijke leidinggevenden" in de kerk tegenwoordig misschien de indruk dat wij over dat exclusivisme het hoofd niet moeten breken; het is nog maar een blauwe maandag geleden dat ons werd voorgehouden: "Ein offen bekannter oder sogar am Altar verkündeter Lehrwiderspruch kann nicht hingenommen werden. Der Bezirksapostel wird entscheiden, wie verfahren wird… " Dus, zolang deze kerk wordt geregeerd door "Betonköpfe", verandert er weinig.

Gerrit Sepers lichtte toe wat er bij een "Öffnungsprozess" komt kijken en hoezeer iedereen wordt overruled terwijl een handvol oppermachtigen de dienst uitmaakt:
  • 31.05.2016 Gerrit Sepers aus Amersfoort
   (...)
   Erstens will ich gerne gesagt haben das auch ich wie die andere Kirchen, der ACK, das Öffnungsprozess der Neuapostolische Kirche begrüssen! Selbstverständlich ist das noch einen sehr langen Weg. Ich verstehe auch das es Mitglieder gibt die sehr begeistert darüber sind. Endlich! In Ihre Freude übertreibt man leichter dann die Realität dafür die Anlass gibt. Und an die andere Seite verstehe ich auch dass die Kritiker sehr Vorsicht sein oder vielleicht zu kritisch sein. In der Flyer der EZW April 2015 kommt das auch zum Ausdruck. Nur einige wichtige Fragen kommen dann hoch die auch bestimmt in der Zukunft beantwortet werden müssen. Die m.E. gehören allen zur weiteren Öffnungsprozess
   1. Akzeptiert die NAK die Ämtern andere Christliche Kirchen?
   2. Ist zu erwarten dass innerhalb fünf Jahren gesämtlichen Gottesdienste statt finden in einer Neuapostolische Kirche?
   3. Ist im Versöhnungsvertrag mit der VAG aufgenommen dass die NAK das Apostelamt in der VAG anerkannt?
   4. Und anerkannt die NAK die H. Versiegelung der Mitglieder der VAG nach 1953?
   5. Nimmt die NAK das UN Universal Human Rights Declaration aus 1948 an als wichtige Leitfaden in der Umgang mit Homosexuellen und Frauen? Können beiden auch ein Amt bekommen in der Kirche?
   6. Kann vielleicht in der Zukunft ein Dialog entstehen zwischen die NAK und die Jüdische Gemeinden?
   7. Wie bewältigt die Kirche ihre Vergangenheit im Bezug auf die NS Zeit, so wie auch die andere Kirchen gemacht haben. Bereinigung der Geschichte ist notwendig um das Vertrauen andere Kirchen zu gewinnen. Und in wie fern nimmt die Kirche wirklich Abstand von der Epoche Bischoff und Rockenfelder?

   Es ist bemerkenswert dass die Kirche mit dem Brief von ehemalig Stap. Leber Abstand genommen hat von der Botschaft Geschichte. Chapeau!


   (...)
   Es ist erstaunlich zu lesen dass Sie nicht die wirkliche Wahrheit wissen im Bezug auf meinem Rücktritt in 2004. Sie haben es schon angedeutet dass der damaliger BAP Pos mich “amputiert” hat. Vor dem Wechsel habe ich schon gesprochen über die Exklusivitätsansprachen dieser Kirche. Stap Fehr hat ganz deutlich die Verantwortlichkeit der Wahl seiner Nachfolger bei BAP Pos niedergelegt. Der Ablauf ist genügend bekannt geworden. Zu meiner grosse Freude bin ich wieder in meiner Beruf zurückgekehrt. Stap Fehr hat dafür die Möglichkeiten gegeben. Ehrenamtlich habe ich als Apostel noch einige Jahren weiter gearbeitet. Die Probleme mit dem Nachfolger waren riesenhaft! Schlussendlich war mir deutlich geworden dass er nicht mit mir zusammen arbeiten wollte. BAP Studer und BAP Wendt haben mehrmals versucht die entstandenen Probleme zu lösen. Ich habe in Gespräche und ausführliche schriftlichen Auseinandersetzungen gewarnt für ernsthafte organisatorische Situationen. Ohne ein Prophet zu sein sind die meisten Sorgen leider Wahrheit geworden. Bis heute sind die Sachen im Holland noch nicht gelöst. Ein Desaster, wie Sie schreiben! Heutzutage schütteln viele Geschwister ihr Kopf! Es ist einfacher einen Diakonen zu entbinden als ein BAP, Ap oder Bischof.

   Schlussendlich hat der BAP de Bruijn meine Gedanken über Exklusivitätsanspruch der Kirche angegriffen als Anlass. Im Gespräch am 12. Oktober 2004 mit diesen beiden obengenannten BAPn wurde mich deutlich dass ich nur die Exklusivitätsanspruch zu akzeptieren hat. Das war für mich unmöglich! Ich konnte wählen zwischen Amtsenthebung, zu Ruhesetzung und mein Amt als Apostel niederlegen. Ich habe gewählt für die letzten Lösung. Ich muss sagen, das den Ablauf weiterhin königlich war. Ich habe immer Mitleid gehabt mit dem STAP Fehr und die beiden BAPn. Sie sind Opfer des Systems.


   (...)

  Bron: Ingekomen reactie bij Glaubenskultur-Magazine n.a.v. het Premium-Artikel "Öffnungsprozess blieb unberücksichtigt - Hessenschau-Beitrag: ACK Deutschland stellt sich an die Seite der NAK" d.d. 20-05-2016
De bespiegelingen van Gerrit Sepers vertellen natuurlijk ook wel iets over hoe in de Nieuw-Apostolische Kerk de zaken in werkelijkheid marcheren. Als medewerker op het bureau van de Centrale Administratie van 1985 tot 2000 heb ook ik trouwens heel wat te stellen gehad met de door mijn oud-collega nu geschetste realiteit.

(...)


Uit: Bericht op "Ma 06 Jun 2016, 22:38" in de thread "Gerrit Sepers"
Redactie schreef:OPEN BRIEF

 • Geachte heer De Lange,

  De tale Kanaäns houdt er merkwaardige dialecten op na, zult u de laatste tijd misschien wel eens hebben gedacht. In elk geval gaat het er in de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland anders aan toe dan bij de Protestantse Kerk in Nederland.
  Volgens de nieuw-apostolische geloofsleer die onlangs werd herzien vanwege een op handen zijnde catechismus, zijn andersgezinde christenen pas daadwerkelijk kinderen van God indien zij het lidmaatschap verwerven van de Nieuw-Apostolische Kerk. De Nieuw-Apostolische Kerk voorziet namelijk in het ambt van apostel, en juist exclusief door tussenkomst van "een levende apostel" die "verbonden" is met de stamapostel, dat wil zeggen de voorzitter van het internationale kerkbestuur bij de Nieuw-Apostolische Kerk, zou het zijn dat bijvoorbeeld ook u als christen een erfgenaam kunt worden van de beloften van God. Dit is in het kort waar de nieuw-apostolische geloofsleer op neerkomt. U bent "nach dem neuapostolischen Glaubensverständis" dus op de goede weg, maar de winst laat zich bij wijze van spreken pas verzilveren indien u zich de handen laat opleggen van apostel Peter Klene of van districtsapostel Armin Brinkmann.

  Als advocaat heeft u het bijzondere beroep van pleitbezorger. Dit laatste raakt het geloof in Jezus Christus en onze hemelse roeping in de kern. Al begrijpen wij, "het voltallige WebTeam", hoe in de praktijk het juridische steekspel soms gespeeld moet worden; ons stuit het tegen de borst hoe ook bij de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland er een soort van graaicultuur heeft kunnen ontstaan. Inmiddels zult u ermee bekend zijn hoe bij deze kerk de bestuurlijke organisatie is ingericht. Drie personen zwaaien er de scepter en zij laten zich nauwelijks controleren. Weliswaar bestaat er de zogenaamde "landelijke vergadering", maar de ongewenste dubbele verhoudingen tussen enerzijds de districtsvoorgangers en anderzijds binnen "het bestuur" hun te controleren "zegenaars" hebben ertoe geleid dat eerstgenoemden vrijwel overal protestloos in meegaan. Zo'n ondeugdelijke constructie schreeuwt om moeilijkheden. Als het goed is, weet u hier nu al alles van. Hoe dan ook, vorige week dicteerde u op aandringen van het nieuw-apostolische kerkbestuur maar weer eens een schrijven aan Bauke Moesker. In de gauwigheid bleef het gestelde ultimatum in de lucht hangen, maar dat zij u vergeven.

  Alsof dat nog niet genoeg was, besloot het nieuwe hoofd van het kerkelijke bureau van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland, ook wel de Centrale Administratie genoemd (afgekort "de C.A."), te weten de heer R.D. Vis, op vrijdag 2 december jl. om u daarbij als het ware rechts in te halen. Ook hij wendde zich per brief tot de heer Moesker. U zult het document intussen wel hebben gelezen. Een bereidwillige gemeentevoorganger, de heer Nijland, wilde de gesloten envelop dezelfde dag nog wel persoonlijk bij de geadresseerde thuis afgeven. In de woonkamer van de heer Moesker nam ook hij vervolgens kennis van de inhoud. En daar liet hij het bij, niettegenstaande de bijzondere omstandigheid dat betrokkene als kerkelijke ambtsdrager de geestelijke bediening aannam van "herder" in de nieuw-apostolische kerkgemeente te Hoogezand. Ondertussen echter had het bewuste schrijven de uitwerking gekregen van een poging tot huisvredebreuk! In plaats van terstond te besluiten de brief van de districtsevangelist Vis in te nemen en deze om principiële redenen bij de afzender terug te bezorgen, liet de heer Nijland toen Bauke Moesker in diens sop gaarkoken.

  Het bovenbeschreven voorval is exemplarisch te noemen voor hoe de zaken marcheren in de Nieuw-Apostolische Kerk. Met vereende krachten wordt hier iemand in geestelijk opzicht gemolesteerd, en een "priester" maakt het karwei af... Tot overmaat van ramp is de bestuursvoorzitter bij de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland sedert 15 mei jl. iemand met een buitenlandse nationaliteit, die te pas en te onpas doet alsof hij de Nederlandse taal niet machtig hoeft te zijn!

  Doch werkt het nu wel écht zo - in het "werk des Heren"? Het lijkt immers wel alsof Bauke Moesker ieder recht hier zo maar kan worden ontzegd! Ons bij "het voltallige WebTeam" wil het in elk geval voorkomen, dat men zowel door middel van uw schrijven d.d. 30 november 2011 als door middel van het schrijven van de heer Vis d.d. 02-12-2011 véél "te kort door de bocht" niet alleen de werkelijke rechtspositie van de heer Moesker miskent doch óók diens hoedanigheid van ingeschreven lid bij de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland. Sterker nog: hier werd zelfs (!) voorbijgegaan aan het juiste begrip van de meest elementaire beginselen van christelijke naastenliefde.
  Er werd een staaltje machtsvertoon prijsgegeven! Als dát het visitekaartje moet zijn van het "werk des Heren", wat de Nieuw-Apostolische Kerk nagenoeg exclusief pretendeert te zijn, behoede God de wereld ervoor dat er op deze manier met uw medewerking (...) nog méér slachtoffers moeten vallen. Een belangrijk speerpunt bij de Nieuw-Apostolische Kerk is trouwens het vergroten van de naamsbekendheid van dit kerkgenootschap. Wat daarbij in talrijke publicaties, zoals via het Internet, onmiddellijk in het oog springt is de uitgelichte publieke rol van kerkbestuurders, onder wie te verstaan kerkelijke ambtsdragers als districtsdienaren, opzieners, (districts) apostelen en ook de stamapostel. Dáárom noemen wij man én paard!

  Het WebTeam

Bron: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Wo 07 Dec 2011, 14:04", in de thread Open brief aan mr. P.A. de Lange inzake "het werk des Heren"
Na de uitwisseling van beleefdheidsbetuigingen zal er voor de nieuw-apostolische "zegenaars" een mo­ment aanbreken waar­op men ope­ning van za­ken moet geven.

Groet,
TjerkB :shock:


P.S.
TjerkB schreef:(...)
Wie de moeite neemt om een en ander na te lezen, ontdekt hoe de kerkleiding langzaam maar zeker in haar eigen netten verstrikt is geraakt. Gaandeweg werden ieders gedachten op zo'n manier gemasseerd dat onder de gelovigen zowat niemand er nog van opkeek dat "dienen" een zaak zou zijn voor de dienaren, te weten de "ambtsbroeders" bij de internationale Nieuw-Apostolische Kerk. Tot overmaat van ramp claimden dezen voor zichzelf de hoedanigheid van "zegendrager": wie door God gezegend wilde worden, had zich bij hen te vervoegen want juist hún unieke ambtsgaven zouden daartoe "heilsnotwendig" zijn.

Dienen echter is pertinent niet voorbehouden aan kerkelijke ambtsdragers en al evenmin is het zo dat dezen exclusieve ontvangers, dragers en uitdelers zouden zijn van Zijn zegen! Heus, een zegendrager is, om precies te zijn, een gezegende (!) - niet méér en niet minder. Wie God voor de voeten loopt door naasten (!), die Hij wil zegenen, met vermeende heilspretenties in Zijn licht te staan, graaft in het geloof -naar het evangelie van Christus- in feite diens eigen graf. Moedwillig gekoesterde misstanden in de Nieuw-Apostolische Kerk, zoals deze door bazen en bovenbazen in de organisatie worden opgeroepen met o.a. dergelijke spraakverwarring, zijn dodelijk (!) voor de opbouw in de gemeenten van het lichaam van Christus.

(...)


Uit: Bericht op "Di 25 Nov 2014, 18:58" in de thread "Opheffingsuitverkoop - alles moet weg!"
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)

Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2060
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door TjerkB » di 20 jun 2017, 12:50

@all

In aansluiting aan het vorige bericht; zie tevens de berichten op "Do 10 Apr 2014, 08:25" en op "Do 10 Apr 2014, 11:32" in de thread "Religieus entertainment: diagnose gemist/de schaamte voorbij", alsmede de berichten op "Di 17 Jan 2017, 01:00" en op "Do 02 Feb 2017, 18:07" in de thread "Waar is de taal van het hart gebleven?"

Waar het op neerkomt, is, dat, zonder dat verreweg de meeste aangesloten leden zich dat hebben weten te realiseren, de nieuw-apostolische kerkleiding als het ware een soort van "Her­ren­mo­ral" kon aannemen (vgl. F. Nietz­sche in "Jen­seits von Gut und Bö­se"), waardoor het nu een kwestie is van "Führungsverantwortliche" tegenover... misleide en van hun autonomie beroofde christenen die, "staande in de geloofsgehoorzaamheid", tegen betaling en met een verplichtend "onbegrensd vertrouwen" aan de leiband lopen van hun... ontvoerders:
"Lassen sich entstandene Konflikte nicht lösen, kann sich jeder vertrauensvoll an einen höheren Führungsverantwortlichen wenden."

Bronvermelding: http://www.nak.org/de/kennenlernen/leit ... d-fuehren/
Zie ook -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- het bericht op "Di 26 Okt 2010, 17:00" in de thread "Geloofwaardigheid van de nieuw-apostolische kerkleiding"
[citaat 1]
Wie heeft Jezus Christus heden gezonden? De Heer heeft gezegd: "Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik ook u." (Johannes 20:21). En: "Ik bid … ook voor degenen, die door hun woord in Mij geloven zullen." (Johannes 17:20). Dat heeft Hij allemaal tegen Zijn Apostelen gezegd. Het gaat er dus ook vandaag om, de Apostelen des Heren aan te nemen en hun woord te geloven. Wie dat doet, ervaart de nabijheid en genade van God; de Heer leidt diegene naar de heerlijkheid, die dat doet. Geloven wij die, die de Heer zendt, Zijn Apostelen - dat is Gods werk.

Ik zou het graag nog meer willen verduidelijken, wat het betekent om de Apostelen van Jezus Christus te geloven. Men kan heel intensief, maar ook oppervlakkig geloven. De Heer verwacht een diepgaand geloof. Dat is een geloof waarbij men navolgt. Dat is een geloof, waarbij men een onbegrensd vertrouwen in de boden van Jezus heeft. Dat is een geloof, waarbij men geduldig is. En dat is een geloof, waarbij men een vaste hoop heeft. Onze hoop is: onze Heer komt!

Bron: Woord van de maand februari 2006: Gods werken
Zie ook -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- het bericht op "Vr 22 Apr 2011, 21:48" in de thread "Kerkleiding dicteert vernieuwd totaalconcept"
Toen ik destijds zag hoezeer zulke "Führungsverantwortliche" alsmaar meer misbruik maakten van de goedheid van de onder hun gezag gestelde gemeenteleden, met voor sommigen gaandeweg alle gezondheidsschade en vele andere kwalijke gevolgen van dien (zie o.a. mijn bericht op "Zo 06 Jul 2014, 21:24" in de thread "Tussenbalans en hoe nu verder..."), wilde ik mijn plicht niet verzaken om aandacht te vragen voor de verborgen gangen van diezelfde "Führungsverantwortliche". Enkele weken geleden schreef ik in dat verband:
TjerkB schreef:(...)
Veiligheid en geborgenheid zijn voor de aangesloten leden bij de Nieuw-Apostolische Kerk in en buiten de muren van hun godshuizen namelijk NIET gewaarborgd.

Hoe zoiets in 's hemelsnaam mogelijk is, heb ik in vele tientallen voorafgaande forumbijdragen stap voor stap getracht uiteen te zetten. Een ontluisterend beeld kwam daarbij op van machtsmisbruik en psychische onderdrukking. Hieronder volgt een toepasselijk citaat dat ik in dit verband tegenkwam:
(...)
Het is dus belangrijk het woord sekte voor dit boek scherp te definiëren. Ik
gebruik hiervoor de beschrijving van Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en
recht in Groningen:
 • Sekten onderscheiden zich negatief van religies door het gebruik van
  destructieve methoden die gehanteerd worden om leden te krijgen en te
  houden. Het aannemen van de groepsidentiteit ten koste van de eigen
  identiteit en het proces daartoe, vormt hiervan een voorbeeld.

  Hoewel een sluitende definitie van sekten niet bestaat, zijn er een aantal
  kenmerken te noemen die vaak terugkomen. Allereerst heeft de
  organisatiestructuur van een sekte veelal een sterk hiërarchisch karakter,
  met aan de top een onbetwiste leider of stichter van de gemeenschap. Vaak
  worden de uitspraken van de leider verheven als de absolute waarheid als
  ware het ingegeven door een goddelijke entiteit. Verder heerst er een sterk
  groepsgevoel, gepaard gaande met een zich afsluiten van de 'slechte'
  buitenwereld
  . Om volledige sociale controle over de leden te krijgen en te
  houden wordt er veelal gebruikgemaakt van beïnvloedingstechnieken.

  Volledige loyaliteit van de leden wordt gevraagd in tijd, energie en geld.
  In het bijzonder op het punt van de financiële bijdrage, worden er soms van
  de aangeslotenen prestaties gevraagd die ver uitgaan boven het 'draaiende
  houden' van een organisatie. Aangeslotenen worden soms als het ware in
  materiële zin totaal uitgekleed. Aldus ontstaat het vermoeden dat de
  geldstroom uiteindelijk bestemd is ter verrijking van de leidende personen.

  Niet zelden gaat het verlies van persoonlijke waardigheid tevens gepaard
  met overgave in seksuele zin aan een of meer leiders. Soms wordt die
  overgave bespoedigd vanwege de “helende” effecten die genezingssessies -
  veelal vanuit de leiding georganiseerd - op de volgelingen hebben.

  Sommige bewegingen ontstonden juist vanuit het aanbieden van een
  alternatief genezingscircuit. Uittreding wordt meestal zeer moeilijk gemaakt
  en kritiek wordt bestraft. Deze methoden werken destructief voor de
  ontwikkeling van het individu en veroorzaken bij de aangeslotenen op
  termijn verlies van identiteit. Het verbreken van de band met de
  gemeenschap, van waaruit men is ontstaan, leidt op lange termijn vaak tot
  psychische problemen.

  Dergelijke praktijken breken op zeer grove wijze in op de lichamelijke en
  psychische integriteit van de aangeslotenen.
  Het voorgaande laat zich als
  volgt samenvatten: absoluut leiderschap ten aanzien van het ontvouwde
  gedachtegoed in combinatie met volstrekte afhankelijkheid van de
  aangeslotenen; overgave in seksuele en/of in financiële zin, maken een
  beweging naar mijn oordeel tot een sekte. Die benadering sluit het meest
  aan bij de wijze waarop een sekte vanuit de samenleving als schadelijk voor
  de volksgezondheid wordt gezien en dus als ongewenst wordt beschouwd.

  Benadrukt wordt dat indien de samenleving een bepaalde beweging als
  sekte beschouwt, dat in juridische zin geen betekenis heeft; wel kan die
  kwalificatie de opmaat vormen voor hantering van instrumenten, die binnen
  het Nederlandse recht bestaan om ongewenste praktijken die binnen sekten
  bestaan te bestrijden dan wel te voorkomen.
(...)


Bron: "Ik was gek van geluk" (verhalen uit sektarische bewegingen), pagina 26-27; ISBN 978 90 218 0496 5
Zie het bericht op "Do 05 Dec 2013, 22:15" in de thread "Wat is de Nieuw-Apostolische Kerk?"
Het is de hoogste tijd om op zulke wanpraktijken in te grijpen. Van binnenuit zal dat in deze kerk namelijk niet gebeuren want men is verblind c.q. gebrainwasht.

De "verantwoordelijken" die nu bij de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland aan het roer staan, gedragen zich als wolven in schaapskleren; laf en wraakzuchtig.

(...)


Uit: Bericht op "Ma 29 Mei 2017, 22:02" in de thread "Der Fall Rohn"
Alle mooie praatjes (zoals ook tegenover de Raad van Kerken in Nederland), publicaties en populaire presentaties van "de fir­ma List en Be­drog" op het Internet ten spijt; als ik er niet zelf nu en dan met mijn neus bovenop had gestaan, was ik over deze mensonwaardige wanpraktijken onder het mom van zielzorg niet begonnen.

In de Nieuw-Apostolische Kerk zorgen de bestuurders eerst en vooral voor zichzelf en daarbij wil men niet op de vingers worden gekeken. Dat is geen zuivere koffie.

Enkele dagen geleden kwam ik in het nieuws een bericht tegen over een ontslagen docent die bij meerdere van zijn leerlingen examenantwoorden had verbeterd. "Er zijn twee hoofdzondes: je blijft met je vingers van kinderen af en je sjoemelt niet met toetsen en examens", zo meldde de directeur in het AD. Ik zou zeggen: het is minstens zo'n hoofdzonde om kinderen van God brutaal te grazen te nemen, zoals de nieuw-apostolische kerkleiding zich dat uit alle macht wenst te permitteren.

Het zou de betrokkenen niet misstaan zich méér aan te trekken van bijvoorbeeld het onderstaande...

Jaren geleden gebruikte ik, samen met enkele collega's, ergens iets voor de lunch, toen er een heilsoldate binnenkwam. Op slag voelde ik de grootst mogelijke bewondering voor haar, want in een flits zag ik een vriendelijke oude dame van beslist al in de tachtig, doch in de kracht van haar geloof! Ik realiseerde me hoezeer dat werkelijk nog heel wat anders is dan "in de kracht van iemands leven". Vooral de blije uitdrukking op haar gelaat trof mij diep. In de Strijdkreet, die ik kreeg, las ik in de trein op weg naar huis iets opvallend moois:
 • "Geef dan de keizer wat de keizer toekomt, en God wat God toekomt." (Mat 22: 21)

  Jezus geeft de opdracht om aan God te geven waar Zijn beeld op staat. God heeft geen geld, maar mensen naar Zijn beeld in omloop gebracht. Hij wil dat zij hun waarde behouden.

Uit het bericht waarin ik dit eerder aanhaalde, nog het volgende:
TjerkB schreef:(...)
Wie onder een hagenpreek niet langer aan weer en wind wil blootstaan, staat het vanzelf vrij om een kerk te bouwen en een kerkbestuur in de benen te krijgen, maar daarna hoeven de mensen hun belangrijkheid niet noodzakelijkerwijs te overdrijven. Zo simpel is het. God zendt wie Hij zenden wil en Hij zegent wie Hij zegenen wil. Zie in dit verband -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- ook het bericht op "Za 28 Jan 2012, 08:52", in de thread Job: "Het licht verwachtte ik, maar de duisternis brak aan."

Dienen is echt heel wat anders dan heersen...

(...)


Uit: Bericht op "Zo 07 Feb 2016, 16:38" in de thread "Kan ik daar wat aan doen?"
Hoe van hogerhand nieuw-apostolische kerkgemeenten ook mogen worden gehergroepeerd; laat men eerst eens serieus onder ogen zien wat zielzorg wél inhoudt...

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)

Levi
Berichten: 499
Lid geworden op: vr 28 mar 2014, 07:05

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door Levi » wo 21 jun 2017, 12:56

@Tjerk,
Alle mooie praatjes (zoals ook tegenover de Raad van Kerken in Nederland), publicaties en populaire presentaties van "de fir­ma List en Be­drog" op het Internet ten spijt; als ik er niet zelf nu en dan met mijn neus bovenop had gestaan, was ik over deze mensonwaardige wanpraktijken onder het mom van zielzorg niet begonnen.
Het propaganda apparaat van de NAKI draait op volle toeren. JLS, niet gehinderd door enige realiteitszin, proclameert: "hier ben ik..". Een zotte kreet die in de context geheel inhouds- en krachtenloos is.

De LJD in Hilversum illustreert de krampachtige behoudsdrang van de leiding om 'coutequecoute' de jeugd alle vrijheid te veroorloven om er toch nog een leuke dag van te maken.
Opkomst? Ongelooflijk triest. Van de nieuwe geconfirmeerde jeugd waren er slechts een handjevol.
P. Klene moet zich zo zoetjes aan de ogen uit de kop schamen voor dit verval.
Oorzaak? Ontbreken en ontberen van zielzorg!

PK lacht alles weg!
In de Nieuw-Apostolische Kerk zorgen de bestuurders eerst en vooral voor zichzelf en daarbij wil men niet op de vingers worden gekeken. Dat is geen zuivere koffie.
Als sinds het bestaan van deze sekte is dat het geval. Vertrouwensvol geven de leden zich over aan dit gremium.

Mij niet gezien!
Groet,
Levi

Gebruikersavatar
zefyr
Berichten: 299
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 16:30

Re: samenvoeging districten Groningen en Assen in 2020

Bericht door zefyr » wo 21 jun 2017, 16:36

@TjerkB & Levi,

Het is evident, dat in kerkelijk en sektarisch Nederland alle zeilen worden bijgezet. Hoge uitzonderingen zijn de kerkgenootschappen van de gereformeerd-bevindelijke en reformatorische gezindte (zwartekousenkerken) en evangelicaal-charismatische signatuur (happy-clappy kerken). Laatst genoemden zijn echter maatschappelijk en sociaal-cultureel een marginaal verschijnsel. Zeer waarschijnlijk is het kwijnende bestaan van de Gemeente van Apostolische Christenen (thans amper 100 gemeenteleden in Nederland, waarvan circa 80% 70+ is!) het voorland van de NAK NL. Ik vermoed, dat het slechts een kwestie van tijd is. Misschien al binnen een decennium. Voorspellen is altijd lastig, zeker als het om de toekomst gaat.

Kwade tongen beweren, dat kardinaal Wim Eijk (rooms-katholiek aartsbisdom Utrecht) tijdens de zogeheten sede vacante van de bisschopszetel van het bisdom Groningen-Leeuwarden in 2016-2017 zinspeelde op opheffing van laatst genoemd bisdom, dat verhoudingsgewijs het geringste aantal gelovigen heeft in de Nederlandse kerkprovincie (equivalent van alle nieuw-apostolische districten in de NAK NL) van de Rooms-Katholieke Kerk. Organisatorisch en bestuurlijk wordt het bed opgeschud. In vrijwel alle kerkelijke geledingen en gezindten. Er is geen ontkomen aan...

De geringe opkomst van de jeugd en jongvolwassenen in Hilversum is een teken aan de wand. De vraag is of de NAK-leiding de tekenen van de tijd verstaat? Met alleen bestuurlijke herindelingen stuit men de neergang niet. Hooguit wordt de neergang vertraagd - in het meest gunstige geval. Ik schat in, dat de NAK-leiding tot in lengte van dagen druk bezig zal zijn met de 'Bewältigung des Mangels' en 'Bewältigung der Misere'...

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws en andere actuele zaken”