"Der Fall Rohn"

Informatie over weggemoffelde aanwijzingen van ernstig wanbeleid
Levi
Berichten: 499
Lid geworden op: vr 28 mar 2014, 07:05

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door Levi »

@Tjerk,
Het feit dat er laagdunkende kwalificaties worden geuit, is een zwaktebod.
Een echte professional onhoudt zich daarvan en focust op inhoud.
Maar ja wat kun je verwachten van kwakzalver Petertje en asbest Ruudje.
Veel retoriek en symboliek, maar in gedrag staat alles haaks op de werkelijkheid.
Het gedrag van deze kerkleiding duidt maar één ding; het is een SEKTE!
Groet,
Levi
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door TjerkB »

@Levi
@all

Het was dus een toneelstukje waarop de NAK-gemeenteleden in Arnhem en Delfzijl vorige week woensdag zijn getrakteerd, terwijl zijzelf dachten een openbare eredienst bij te wonen. Wat hier verder ook van zij; in de hoofdrol waren het goede acteurs die daar optraden want terwijl iedereen een poets werd gebakken, was het maar een enkeling die nattigheid voelde.

Onwillekeurig komt dan de vraag op: hoe kun je als kerkelijke ambtsdrager de mensen toch zo voor de gek houden? Of: hoe raak je als "zegenaar" verzeild in een paralleluniversum...
TjerkB schreef:(...)
Wie altijd dacht "men kan, mag geen rech­ter in ei­gen zaak zijn", is bij de nieuw-apostolische kerkleiding aan het verkeerde adres want daar wanen de mensen (in het algemeen en de dienstdoende "hogere verantwoordelijke leidinggevenden" in het bijzonder) zich in... een "Paralleluniversum" zoals ik eens ergens las:
 • Afbeelding

  Bron: Kai und Gisela Sender: Unser Suchtbericht - Tagebuch einer Therapie, 2015 (ISBN: 978-3-7386-3087-9)
Dan keur je als de spreekwoordelijke slager je eigen vlees; je duldt geen kritiek en je splitst de mensheid op in "good guys" en "bad guys". Und so weiter und so fort.

(...)


Uit: Bericht op "Wo 18 Mei 2016, 21:16" in de thread "Opheffingsuitverkoop - alles moet weg!"
Simpel antwoord: vanuit wish­ful thin­king krijgen betrokkenen uitnodigend een podium aangeboden waarna -terwijl menige gelovige de hemelse zaligheid al bijna proeft en men de gewenste zegehelden vast een vinger geeft- dezen, gepusht in hun elitaire rol en daardoor gestreeld in hun ijdelheid, de hele hand nemen door "een onbegrensd vertrouwen" te ambiëren waarvan "diplomatieke onschendbaarheid" slechts één aspect is. Zó worden "dienaren" tot afgodenbeelden... gemaakt!

De regerende en zichzelf intussen als kerkvorsten uitbetalende hoofdrolspelers hebben één belangrijke zorg: laat onze begunstigers door niets ontnuchterd raken (want dat zou ons ontmaskeren). Dat betekent hier dus concreet: laat iedereen die ons op de vingers kijkt de lust daartoe vergaan, laat niemand geloof hechten aan wat onze slachtoffers vertellen; laat alle nieuwsgierige aagjes nu de rechtszaal mijden. Dat moet gezegd: met de "repressieve tolerantie" wil het heel aardig lukken...
TjerkB schreef:(...)
Inderdaad is het stil "aan de overkant". Het was vanuit de kerk óók al stil tijdens alle rechtszittingen die ik heb bijgewoond over het conflict met broeder Rohn. Enerzijds is dat begrijpelijk want wie zijn gezicht zou hebben laten zien, had vermoedelijk een brandmerk gekregen. Anderzijds zijn het voor betrokkenen gemiste kansen geweest om van de "Godsgezanten" in kwestie het ware gezicht te leren kennen.

Als broeders en zusters onder hun eigen naam forumbijdragen hadden geplaatst, was volgens mij sommigen hetzelfde overkomen als destijds een aantal ondertekenaars van de steunbetuiging bij Glaubenskultur-Magazine voor de districtsoudste Thomas Feil. Zie op het voormalige Forum van Bauke Moesker bijvoorbeeld het bericht op "Vr 19 Aug 2011, 13:46", in de thread "Luister naar mijn woorden maar die staan los van mijn daden!", alsmede de thread Deining in Duitsland over "Kirchenverständnis". Wie "in het midden der gemeenschap" niet met de nek aangezien wil worden, weet gewoon: ik moet mij gedeisd houden.

(...)


Uit; Bericht op "Za 30 Jan 2016, 00:15" in de thread "Aan wie doet St.Ap. Schneider mij toch steeds denken"
Met een blind vertrouwen en blinde gehoorzaamheid werken wij onszelf in de nesten. Het geeft blijk van naïviteit en het nodigt uit (!) tot psychische onderdrukking.

Zie verder het bericht op "Za 14 Mei 2016, 21:52" in de thread "Waar is de taal van het hart gebleven?".

Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door TjerkB »

Levi schreef:(...)
Peter Klene heeft vooraf de pleitnota bestendigd van de Lange.
Hij wist dus dat de Lange een emmer bagger over Rohn zou uitstorten.
Daarom ging hij eerder weg!

(...)
En de Raad van Kerken vindt het toetreden van de NAK een waardevolle aanvulling...
Daar gaan ze nog van terugkomen, want de RvK is een loer gedraaid!

(...)


Uit: Bericht op "Zo 16 Okt 2016, 09:45"
@Levi
@all

Inderdaad. Wij hoeven niet eerst nar­ri­ge theaterre­cen­senten te worden om te begrijpen vanuit welk labyrint de nieuw-apostolische kerkleiding hier de maat slaat. Samen staan we sterk/God is met ons/aan munitie geen gebrek, is vermoedelijk de gedachte - zeker nu intussen ook de hele landelijke Raad van Kerken achter ons staat; we drijven die Ronald Rohn gewoon met zijn allen in een hoek, zodat-ie geen kant meer op kan. Geen pottenkijkers erbij. Peter Klene c.s. op 21 februari 2010: "Wij waarderen het heel erg dat u allen rond deze kwestie de zwijgzaamheid betracht. (...) Helaas kunnen wij pas na afloop van de rechtsgang volledige duidelijkheid geven." Bron: citaat uit bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Vr 17 Dec 2010, 15:51", in de thread "(8) Een ieder kan zich nu zelf overtuigen!".


Afbeelding

Bron: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Zo 13 Nov 2011, 15:47", in de thread "Hooguit weten wij wat wij kunnen weten!"


Afbeelding

Bron: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Za 05 Feb 2011, 13:40", in de thread "Kerkrentmeesters PKN riepen hulp in van andere kerken"


Afbeelding

Bron: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Di 20 Nov 2012, 14:27", in de thread "(7) Het omslagpunt ligt bij de districtsvoorgangers!"
Bij de comparitie van vorige week woensdag vond ik het ronduit storend dat districtsapostel De Bruijn in ruste, oud bestuursvoorzitter bij de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland en uit dien hoofde ieders leidinggevende ten tijde van de projectontwikkeling, en de districtsoudste Nico Klene zomaar thuis waren gebleven! Laatstgenoemde had zich als kerkbestuurder vanuit de "Landelijke vergadering" (vgl. art. 7 van de NAK-statuten) immers niet alleen laten benoemen in een experimentele Raad van Toezicht, doch hij nam tevens zitting c.q. aanvaardde directiefuncties in meerdere instituties die enkel en alleen in het leven waren geroepen om uitvoering te geven aan de beoogde commerciële kerkelijke nevenactiviteiten:
Redactie schreef:(...)
Is het voor het kerkbestuur niet de hoogste tijd geworden om maar eens klip en klaar uit de doeken te doen hoe het nu werkelijk helemaal precies zit met de ongelofelijke bedrijvigheid waarvan zij bij de Kamer van Koophandel melding heeft gemaakt? Zie onder, een en ander opgemaakt naar de situatie per 27 september 2010:
  • Handelsnaam | KvK-nummer
   Adres | Vestiging
  • 1)
   Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland 50352512
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Rechtspersoon

   Afbeelding
   • Bestuur: niet-openbaar
  • 2)
   Beheerstichting Alpha & Omega 32127171
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Rechtspersoon

   Afbeelding
   • Bestuur: heren N.K. en R.D. V.
  • 3)
   NAK Vastgoedontwikkeling Nederland B.V. 32126664 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: heren N.K. en R.D. V.
   Residence Eimersstaete B.V. 32131592 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: NAK Vastgoedontwikkeling Nederland B.V.
  • 4)
   Beheerstichting A&DN 32154603
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Rechtspersoon

   Afbeelding
   • Bestuur: heren P.K., N.K. en R.D. V.
   A&DN Vastgoed Holding B.V. 32154771 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: Beheerstichting A&DN
   A&DN Vastgoed Onderhoud B.V. 32154773 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: A&DN Vastgoed Holding B.V.
   A&DN Vastgoed Project B.V. 32154778 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: A&DN Vastgoed Holding B.V.
   A&DN Woon Zorg Management B.V. 32154779 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: A&DN Vastgoed Holding B.V.
   Eimersstaete Woon Zorg Exploitatie B.V. 32154781 0000
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Hoofdvestiging

   Afbeelding
   • Bestuur: A&DN Vastgoed Holding B.V.
  • 5)
   "Stichting Corantijn" 41190632
   Utrechtseweg 73, 3818EB Amersfoort Rechtspersoon

   Afbeelding
   • Bestuur: heren De B., S., S., dames A. en Van den B.
(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "di 28 dec 2010, 13:24" in de thread "Aangevuld maar nog niet compleet: Paragraaf 9"
Zie ook het bericht op "Di 26 Aug 2014, 13:14"
Eén ding mag duidelijk zijn: wie zich laat benoemen in een bestuurs- of directiefunctie, zoals in dit geval Ruud Vis en Nico Klene, kan niet tevens lid zijn van een serieuze Raad van Toezicht. Gelukkig kwam namens het kerkbestuur mr. De Lange uitdrukkelijk en ondubbelzinnig indirect tot dezelfde essentiële conclusie:
TjerkB schreef:(...)
In mijn bericht op "Wo 12 Okt 2016, 23:00" ben ik trouwens iets belangrijks vergeten. Mr. De Lange betoogde namelijk dat door de vaststellingsovereenkomst van 21 mei 2008 er als met een hakbijl destijds een daad is gesteld om in de samenwerking met broeder Rohn na zijn indiensttreding een stevige doorstart te markeren. Dus: wat partijen toen gezamenlijk op schrift hebben gesteld en wat zij aansluitend met hun handtekeningen hebben bekrachtigd - dat is het enige wat er vervolgens nog toe deed, óók nu in retrospectief. Punt uit. (...) Dan is het hiermee definitief glashelder, dacht ik: de echte Raad van Toezicht zat er op 21 mei 2008 nog aan te komen (vgl. art. 1):
 1. Beheersstichting
 2. Binnen de Beheerstichting zal een Raad van Toezicht (hierna: RvT) worden
  benoemd
  , die bestaat uit leden die optreden namens de NAK. Benoeming van leden
  van de RvT vindt plaats door de NAK.
(...)


Uit: Bericht op "Vr 14 Okt 2016, 10:00"
Wat mij tijdens de comparitie onder dit betoog van mr. De Lange echter enorm verbaasde, is, dat hij er onbeschaamd bij vertelde dat de vaststellingsovereenkomst mede was bedoeld om over en weer het ongenoegen te beteugelen dat zelfs bij de indiensttreding van broeder Rohn aan de kant van het kerkbestuur al bestond over diens gebrekkige functioneren in de onderlinge communicatie! Om aan alle verwarring een einde te maken waren de afspraken toen dus maar eindelijk netjes op papier gezet. (...) Toen ik dat hoorde, viel ik in de rechtszaal van verbijstering zowat van mijn stoel want in feite zette mr. De Lange juist het kerkbestuur hiermee in haar hemd, een kerkbestuur dat pas wat op papier zet als het beslist niet langer anders kan! Een schot vol in de roos want zo ging het in de praktijk natuurlijk ook echt: het kerkbestuur, destijds bestaande uit districtsapostel De Bruijn, apostel Peter Klene en opziener Kamstra, bestuurde als een theekransje!!

Over de status van de de vaststellingsovereenkomst van 21 mei 2008 zou er nu derhalve geen misverstand meer dienen te bestaan. Maar is dat ook werkelijk zo? Overigens, de datum van indiensttreding van broeder Rohn was 15 mei 2008. Wat ik bedoel is bijvoorbeeld: welk juridisch oordeel valt aanstonds te verwachten als het gaat om de door het kerkbestuur afgeblazen aandelentransactie terwijl die transactie was voorzien in de paragraaf "WZM — aandelen, winstverdeling en bestuur" van de vaststellingsovereenkomst (zie de artikelen 8, 9 en 10):
WZM — aandelen, winstverdeling en bestuur
8. Thans heeft Rohn Holding BV alle aandelen van WZM. Partijen zijn met betrekking tot de aandelen en winstverdeling van WZM het volgende overeengekomen:
 1. De waarde van WZM wordt gesteld op het zichtbare eigen vermogen, waarbij uitgangspunt is dat op de balans van WZM geen goodwill of ontwikkelingskosten zijn geactiveerd. Partijen zijn van mening dat er geen stille reserves en/of goodwill aanwezig zijn.
 2. Partijen zijn overeengekomen, dat NAK Vastgoed een 51% belang en Rohn Holding BV een 49% belang in WZM zal hebben. Rohn Holding BV zal daartoe zo spoedig mogelijk 51% van zijn aandelen overdragen aan NAK Vastgoed.
 3. Voorts zijn partijen overeengekomen de gewone aandelen te letteren en de winst zodanig te verdelen, dat op de letteraandelen van NAK Vastgoed 75% van de winst wordt toegekend en dat op de letteraandelen van Rohn Holding BV 25% van de winst wordt toegekend. Als blijkt dat de zorgafname en de winstverdeling duurzaam substantieel afwijken kunnen partijen in onderling overleg nadere winstverdelingsafspraken maken. In ieder geval zal na 5 jaar de situatie worden geëvalueerd.
 4. Binnen VVZM zal een minimaal benodigd eigen vermogen worden aangehouden. Gemaakte winsten worden zoveel mogelijk uitgekeerd.
9 . Het bestuur van WZM wordt thans gevormd door Rohn Holding BV. Het bestuur zal worden gewijzigd in NAK Vastgoed. Partijen zijn overeengekomen één prioriteitsaandeel WZM uit te geven aan Rohn Holding BV. Vóór levering van de aandelen dient exact helder te worden welke besluiten van het bestuur van WZM dienen te vvorden voorgelegd aan de vergadering van prioriteitsaandeelhouders van WZM. Een en ander wordt opgenomen in het bestuursreglement. Partijen zijn zich ervan bewust, dat in een situatie dat besluiten worden genomen zonder consensus er sprake is van afbreukrisico.

10. Vóór overdracht van de aandelen WZM zullen de boeken van WZM door de accountant van de NAK worden beoordeeld (Due Diligence onderzoek). Van dit onderzoek maken de (liquiditeits)prognoses deel uit. Als uit dit onderzoek nieuwe feiten of onvoorziene omstandigheden aan het licht komen kan de NAK besluiten niet tot overname van de aandelen over te gaan.
Met andere woorden: heeft het kerkbestuur contractbreuk gepleegd toen men de samenwerking met broeder Rohn feitelijk al in het najaar van 2008 voor gezien hield? Zie onder:
Redactie schreef:(...)
Let speciaal op de tekst op pagina 8 onder "Ad d/4.6":
 • "Tijdens de zitting heeft NAK c.s. verklaard dat in het najaar van 2008 de holdingstructuur voor Residence Eimersstaete is bedacht
  en dat Rohn daarvan niet op de hoogte is gebracht omdat hij de samenwerking met NAK c.s. zou hebben opgezegd."
Hierdoor komt op 14 juni 2011 in de nieuwste tekst en uitleg van "De kerkleiding" over het conflict met broeder Rohn haar opmerking...
 • (...)
  De heer Rohn was sinds 2003 als zelfstandig adviseur werkzaam op de bouwafdeling van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland. In mei 2008 trad hij in vaste dienst om met name de bouw van een kerk- en woonproject in Arnhem te begeleiden. In september 2009 werd de heer Rohn door de kerk ontslagen. (...)

  Bron: Website van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland
... in een uiterst merkwaardig daglicht te staan. Immers, men werkte al vanaf 2003 met elkaar samen. In mei 2008 wordt broeder Rohn in dienst genomen en nog geen halfjaar later (wat voor een doodzonden kan een jarenlang gewaardeerde professional in zo korte tijd begaan?), "in het najaar van 2008" (aldus NAK c.s.), wordt betrokkene "kalt gestellt" wat hijzelf pas in het voorjaar van 2009 goed en wel doorziet. Maar wanneer broeder Rohn zulks aan de kaak stelt, bevalt dit NAK c.s. niet en wordt híj (!) in juni 2009 nota bene geschorst en naderhand in september 2009 ontslagen.

Vandaar déze gewetensvraag aan met name apostel Peter Klene: wie doet er nu in godsnaam (!) zo verdomde stiekem en toont zich níet transparant?

Trouwens, als de samenwerking door broeder Rohn werkelijk al zo snel was opgezegd, had NAK c.s. acuut moeten bewerkstelligen dat de zogenaamde Geschillenregeling (zie pagina 3/punt 30) werd geëffectueerd!!

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Do 07 Jul 2011, 08:37", in de thread "Vonnis in kort geding van 9 september 2009 inz Rohn/NAK cs"
Hieronder volgt uit de vaststellingsovereenkomst de in de bovenstaande quote bedoelde geschillenregeling:
Geschillenregeling
30. Indien sprake is van een geschil geldt het volgende:
 1. De partij die enige bepaling uit deze overeenkomst overtreedt, verbeurt, door de enkele overtreding, ten behoeve van de niet ingebreke zijnde partij(en) een terstond, zonder dat daarvoor een ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst nodig is, opeisbare boete van VIJFENTWiNTIGDUIZEND EURO 25.000), voor iedere overtreding en EENDUIZEND EURO (€ 1.000) voor ieder dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht van laatstgenoemde(n) om van de nalatige partij vergoeding te vorderen van schade, welke dit boetebeding, voor zover aan hem uitgekeerd, te boven gaat.
 2. Alle mededelingen, aanbiedingen en acceptaties moeten geschieden bij aangetekend schrijven, met bericht van ontvangst aan de wederpartij. Bij gebreke hiervan worden zij geacht niet te zijn geschied.
 3. Indien een geschit ontstaat ter zake van het één of meer artikelen van het deze overeenkomst bepaalde, dan vindt het bepaalde in de niet in geschil betrokken artikelen onverkort toepassing. Hoe om te gaan met het geschil wordt hierna bepaald.
 4. Indien naar aanleiding van het bepaalde in deze overeenkomst een geschil ontstaat hetgeen geacht wordt zo te zijn indien een van de partijen zulks stelt, zal door de partijen in onderling overleg een bindend adviseur worden benoemd. Indien partijen binnen 14 dagen geen overeenstemming hebben bereikt omtrent de benoeming van de adviseur, zal de benoeming door ieder van partijen verzocht kunnen worden aan de meest gerede kantonrechter.
 5. Gedurende de tijd dat het advies in voorbereiding is, zullen partijen zich onthouden van alle handelingen welke de betrokken partijen enig nadeel zou kunnen berokkenen. Mocht een dergelijke handeling zijn ondernomen, naar het oordeel van één der partijen, dan zal de hiervoor bedoelde adviseur op verzoek van de meest gerede partij worden verzocht zich hierover in zijn advies uit te spreken en zo hiervan sprake is aan de benadeelde ten laste van de overtreder van het hiervoor gestelde een direct opeisbare boete vaststellen.
 6. Partijen verbinden zich jegens elkaar om aan de adviseur alle inlichtingen te verschaffen welke die adviseur voor de uitoefening van zijn taak dienstig oordeelt, hem daartoe toegang te verschaffen tot alle ruimten bij de vennootschap in gebruik en hem inzage te geven van alle boeken en bescheiden der vennootschap.
 7. Het advies van de adviseur wordt schriftelijk uitgebracht aan ieder der partijen na verhoor, althans behoorlijke oproeping van ieder der partijen. De adviseur houdt bij het uitbrengen van zijn advies rekening met de belangen van de partijen, De kosten van het advies zijn voor rekening van WZM.
 8. Partijen verbinden zich over en weer om binnen een maand na ontvangst van het bindend advies het advies uit te voeren respectievelijk al hetgeen in redelijkheid mogelijk is te doen of na te laten teneinde het advies ter uitvoering te brengen.
Ik kan mij niet aan de stellige indruk onttrekken dat juist het kerkbestuur allengs, al in het najaar van 2008, met deze vaststellingsovereenkomst lelijk aan de haal is gegaan. Dat allereerst. Daarnaast wil het mij voorkomen dat het kerkbestuur de samenwerking rechtmatig, dus conform het bepaalde in de paragraaf "WZM — Beëindiging samenwerking met WZM", had moeten beëindigen, zodat ook aan de zorgmedewerkers geen nadeel was berokkend. Zie onder:
WZM — Beëindiging samenwerking met WZM
13. In een situatie:
 1. dat NAK Vastgoed wegens uit het Due Diligenceonderzoek blijkende nieuwe feiten niet overgaat tot overname van aandelen WZM
 2. dat partijen niet meer beiden aandeelhouder zijn van WZM
 3. dat er sprake is van beëindiging van de samenwerking, behouden zowel Rohn als de NAK zich het recht voor de zorginkoop bij WZM te beëindigen onder de verplichting het werkgeverschap van de zorgmedewerkers naar de eigen zorgvoorziening over te halen. WZM verplicht zich hierbij mee te werken aan overdracht van dit personeel. Hierbij gaat het om het zonder vergoeding overnemen van de personeelsleden WZM die hoofdzakelijk voor de eigen zorginstelling(en) van de aandeelhouders werkzaam zijn. Hiermee wordt enerzijds bereikt dat de zorg kan worden gecontinueerd en anderzijds dat WZM niet blijft zitten met overtollig personeel. Tevens kunnen door de zorgvoorzieningen dan eigen subsidiegeldstromen worden verworven zonder WZM.
14. Als een partij besluit tot beëindiging van zorginkoop bij WZM zoals in het vorige artikel vermeld is deze partij verplicht haar aandelen in WZM aan te bieden aan de andere partij.

15. Als een der partijen failliet gaat of in surseance van betaling komt te verkeren is deze partij verplicht haar aandelen in WZM aan te bieden aan de andere partij.

16. Bij de waardering van aandelen bij voormelde aanbiedingen vvordt de waarde van de aangeboden aandelen bepaald volgens de normale statutaire regeling, zoals deze thans ook is opgenomen in de statuten van Nak Vastgoed onder artikel 14 en 15. Hierbij wordt opgemerkt, dat uit deze waardebepaling eventueel blijkende meerwaarden (goodwill of stille reserves) worden verdeeld over de letter aandelen op gelijke wijze als de normale winstverdeling zoals deze is afgesproken op de letteraandelen.

17. Bij overlijden of faillissement van Rohn of als de aandelen van Rohn Holding BV of de zeggenschap over Rohn Holding BV bij een ander komt dan bij Rohn is Rohn Holding BV verplicht haar prioriteitsaandeel in WZM aan te bieden aan WZM. Er zal dan inkoop van dit prioriteitsaandeet plaats vinden tegen de nominale waarde. Een prioriteitsaandeel vertegenwoordigd geen waarde.
Een en ander voert mij terug naar wat er op het voormalige Forum van Bauke Moesker uitgebreid werd uiteengezet in december 2010, over bedrog met name:
Redactie schreef:(...)
Bij bedrog is er sprake van een wilsgebrek bij de totstandkoming van een rechtshandeling.
Een rechtshandeling vereist immers op grond van art. 3:33 B.W. (artikel 33 van boek 3 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek) een op een rechtsgevolg gerichte wil die zich door een verklaring heeft geopenbaard.
In art. 44 van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek (art. 3:44 B.W.) staan de wilsgebreken: bedreiging (lid 2), bedrog (lid 3) en misbruik van omstandigheden (lid 4). Deze wilsgebreken leiden tot vernietigbaarheid van de betreffende rechtshandeling (lid 1).
Een ander wilsgebrek is de dwaling, die vermeld staat in art. 228 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (art. 6:228 B.W.).

Verschillen tussen bedrog en dwaling
Bij bedrog is er, in tegenstelling tot dwaling, sprake van opzet waarbij iemand willens en wetens (expres) in dwaling wordt gebracht.
Bij dwaling geldt er een onderzoeksplicht van de dwalende partij op grond van de zgn. verkeersopvattingen genoemd in art. 6:228 lid 2 B.W., en pas wanneer daaraan voldaan is, is er sprake van een geslaagd beroep op dwaling. Bij bedrog is het niet nodig, dat er is voldaan aan een onderzoeksplicht.

Definitie
Bij bedrog wordt iemand tot een bepaalde rechtshandeling bewogen door een opzettelijk onjuiste mededeling (het vertellen van onwaarheden/leugens), opzettelijke verzwijging (iets belangrijks niet mededelen, wat men juist verplicht was mede te delen) of een andere kunstgreep (bijvoorbeeld het opgeven van een valse naam, een vals adres, het vervalsen van stukken en zich in een valse hoedanigheid presenteren).
Een "aanprijzing in algemene bewoordingen": overdrijving in advertenties is echter toegestaan, ook al is ze onwaar, en levert noch een gerechtvaardigd beroep op bedrog, noch op dwaling op. Voorbeelden hiervan zijn: "de mooiste", "de beste" en "de goedkoopste".

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bedrog
Nadat wij deze informatie op ons hadden laten inwerken, zagen wij in de combinatie van de thans gemelde opvolgende gebeurtenissen aanleiding om zonder meer de bezorgdheid te delen van allen die ons hieromtrent meer dan eens waarschuwden. Zo bevreemdt ons de hele verkooptransactie van Eimersstaete op 3 juli 2009, voorafgegaan als het ware door een overval vanuit de gefingeerde "Raad van Toezicht". Hierbij en hierna ontstaan alle verliezen! Wanneer dit allemaal al is gebeurd, en er tussendoor in Eimersstaete slechts formaliter een Open Huis plaatshad, "valt" apostel Klene opeens over een e-mailtje dat hijzelf niet eens rechtstreeks had ontvangen. Toch zou er niets loos zijn! Wie dan echter tegelijkertijd zichtbaar moeite doet om de districtsvoorgangers binnen "de landelijke vergadering" een oogje te laten dichtknijpen, wat simpelweg stuitend is en "onbehoorlijk bestuur" veronderstelt, en zichzelf dan op geen enkele fatsoenlijke transparante manier laat controleren, is in onze ogen een ordinaire boef en niets minder dan dat!!

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Vr 17 Dec 2010, 15:51", in de thread "(9) Een brief die meer vragen oproept dan antwoorden geeft!".
Samenvattend, ook voor mij lijdt het geen twijfel dat er voor het kerkbestuur in de verantwoording, ook naar de aangesloten leden toe, een wereld te verliezen valt:
TjerkB schreef:(...)
Opziener Vis verklaarde dat broeder Rohn in vele opzichten niet deugde voor zijn werk, zodat er bijvoorbeeld op last van de brandweer ook al een kerkgebouw was dichtgetimmerd omdat Rohn laconiek een deadline had veronachtzaamd; verder toonde hij zich eigenzinnig waardoor er met hem niet meer viel samen te werken. De kerk had hierdoor miljoenenverliezen geleden. Apostel Klene vulde aan dat broeder Jan Nagel het onroerend goedbeheer voorheen jarenlang prima in zijn eentje af kon [wat pertinent NIET klopt; TB] terwijl Ronald Rohn en diens medewerkers het in hun gestelde vertrouwen niet waarmaakten. Verder bestreed men aan de hand van de vaststellingsovereenkomst (vgl. art. 29) een gepeperde factuur van Rohn voor werkzaamheden in de periode voorafgaande aan de indiensttreding. Het alsmaar voortprocederen is volgens opziener Vis voor het kerkbestuur geen principekwestie, doch uitsluitend bedoeld om zich tegenover de aangesloten leden te kunnen verantwoorden.

(...)


Uit: Bericht op "Wo 12 Okt 2016, 23:00"
Stel echter, dat het Hof straks bepaalt dat het kerkbestuur in commissie heeft gelogen en bedrogen. Welke consequenties moet dit dan hebben voor de betrokkenen?

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef:(...)
Bij het kerkgenootschap in kwestie heeft de ervaring het mij geleerd dat "dienaren, zegenaars en Godsgezanten" wanneer het ze uitkomt met het grootste gemak en volstrekt schaamteloos liegen of het gedrukt staat. Onder de bedrijven door spreekt men zichzelf in openbare erediensten van alle zonden vrij. Dit is voor mij verreweg de meest verraderlijke en kwalijke vorm van witteboordencriminaliteit waarmee ik in mijn leven in aanraking ben gekomen.

Zie verder de thread "Wát is er gaande?"

(...)


Uit: Bericht op "Zo 11 Mei 2014, 13:06" in de thread "Der Fall Rohn"
TjerkB schreef:(...)
Toen ik ongeveer een halfjaar geleden werd opgebeld door een journalist van De Gelderlander, heb ik gezegd: "Rohn hoopt op gerechtigheid. Hij is te grazen genomen." Zie het bericht op "Do 16 Jun 2016, 16:07". Het slepende conflict tussen hem en het nieuw-apostolische kerkbestuur wordt namelijk gedomineerd door een bedenkelijke geloofscultuur, zoals die in feite ook wordt bedoeld door de onderzoeksjournaliste Carine Damen in haar boek "Ik was gek van geluk". Zie onder:
[citaat]
Hoe lastig het ook zal zijn om er alsnog vat op te krijgen, hoop ik dat speciaal dit bijzondere aspect van de zaak nu bij de beoordeling serieus wordt meegewogen.

(...)


Uit: Bericht op "Ma 10 Okt 2016, 22:18"
TjerkB schreef:(...)
Mr. De Lange liet ook nu niet na met modder te gooien door de onderzoeksbevindingen in herinnering te brengen van "Grant Thornton Forensic Investigation Services" [terwijl de bedoelde rapportage door de samenstellers ervan voor juridische doeleinden NIET was vrijgegeven; TB], door erop te wijzen dat de Ondernemingskamer broeder Rohn subversief handelen had verweten, dat hij recentelijk door de FIOD enkele dagen gevangen was gezet en dat hij "per definitie betalingsonwillig" is. Deze aantijgingen riepen bij broeder Rohn een emotionele reactie op, ook doordat opziener Vis hem met het persoonlijke faillissement een poets had gebakken nadat het wel degelijk tot een regeling zou zijn gekomen tijdens een gesprek met districtsapostel Storck. Later zou mr. De Lange via de curator van broeder Rohn, mr. Kalisvaart, desgevraagd hebben laten weten niet te willen praten "want wij winnen tóch alles". Dit maakte het er voor de voorzitter van het gerechtshof niet gemakkelijker op om bij de strijdende partijen vervolgens het verzoek neer te leggen zich tijdens een nieuwe schorsing alsnog te beraden op een minnelijke schikking.

(...)


Uit: Bericht op "Wo 12 Okt 2016, 23:00"
@all

In het lange bericht hierboven handelde het zuiver over de zakelijke kant van het conflict met broeder Rohn. Als oud-administrateur op het landelijke bureau van de kerk, de Centrale Administratie, ben ik echter niet alleen goed ingevoerd in de financiële administratie, maar als belijdend lid gedurende een periode van bijna 50 jaar ken ik ook het arbeids- en leefklimaat bij de Nieuw-Apostolische Kerk dóór en dóór. Verder heb ik mij nog intensief beziggehouden met een aantal specifieke aspecten van de lastig toegankelijke geschiedenis van "het apostolische werk". Ik ken niet alleen vele aangesloten leden onder wie "broeders-dienaren", doch helaas ook zielen voor wie de kerk "te klein" werd doordat men bijvoorbeeld niet serieus werd genomen of zelfs het slachtoffer werd van machtsmisbruik en manipulatie.

Nu het punt dat ik wil maken:
het alsmaar uitdijende conflict met broeder Rohn had nooit zo dramatisch kunnen escaleren indien er in de kerk een deugdelijke klachtenprocedure was geweest.

Naarmate ik de kerk beter leerde kennen, drong het namelijk tot mij door dat wie het aan de stok krijgt met "hoge(re) dienaren", meedogenloos wordt opgeofferd aan "het systeem". Een systeem van eigenzinnige heersers in plaats van oprechte dienaren - de goe­den niet te na ge­spro­ken. Dit is ook exact wat er in alle mogelijke gradaties en varianten wordt blootgelegd door geschiedvorsers die geen genoegen namen met een glad verhaal zoals de kerkleiding dat aan ons voorschotelde. Wij spreken hier over een massief internationaal probleem binnen de Nieuw-Apostolische Kerk. Het is niet zo, dat de kerkleiding daar intussen helemaal niets mee doet, maar het hemd bij de hoogmogende heren is doorgaans nader dan de rok. Bestuurders tonen zich bikkelhard voor een ander doch men is boterzacht voor zichzelf.

in de situatie van broeder Rohn laat zich dit het best illustreren aan de hand van de "Leidraad dienen en leiding geven", waarin bij nader inzien alleen maar voor de schijn een paragraaf werd opgenomen over "Het afhandelen van conflicten". Zie onder:
(...)
 • Het afhandelen van conflicten

  De menselijke samenleving wordt gekenmerkt door wederzijdse ondersteuning en vriendschap, maar ook door uiteenlopende opvattingen, belangentegenstellingen en vooroordelen. Regelmatige besprekingen scheppen meer begrip voor elkaar en verkleinen de kans op het ontstaan van (onnodige) conflicten.

  Door heldere beslissingsbevoegdheden en gezonde zelfkritiek van betrokkenen kunnen vele conflicten reeds bij voorbaat worden vermeden.

  De samenwerking van geloofsgenoten wordt niet gekenmerkt doordat er geen conflicten ontstaan, maar door de wijze waarop deze worden opgelost. Conflicten houden voor alle betrokkenen ook de mogelijkheid in om nieuwe en betere oplossingen te vinden. Deemoed, liefde en wederzijds respect verlichten dit. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen het persoonlijk karakter en de zakelijke handeling. Dikwijls wordt met goede bedoelingen gehandeld, doch onbewust worden vaak fouten gemaakt. Het gaat erom de oorzaak op te sporen en niet naar schuldigen te zoeken.

  De bereidheid moet evenwel aanwezig zijn om in situaties waarin de oorzaak van de problemen gelegen is in het feit dat het bepaalde ambtsdragers of leidinggevenden ontbreekt aan formaat, deze aan te spreken of zo nodig wijzigingen aan te brengen in de bezetting. Als gesprekken noodzakelijk zijn, worden deze gevoerd met behoud van persoonlijke waardigheid


  Als ontstane conflicten niet kunnen worden opgelost, kan iedereen zich vol vertrouwen tot een hogere verantwoordelijke leidinggevende wenden.

  "Zo trekt nu aan als uitverkorenen Gods, heiligen en beminden, hartelijke ontferming, vriendelijkheid, ootmoedigheid, zachtmoedigheid, lankmoedigheid; en de een verdrage de ander en vergeeft elkander, zo iemand een klacht heeft tegen de ander; gelijk Christus u vergeven heeft, alzo ook gij. En boven dit alles, trekt aan de liefde,welke is de band der volkomenheid." (Kolossers 3 : 12-14)
(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Ma 14 Mrt 2011, 19:34", in de thread "NAK-Leidraad Dienen en leiding geven"
Broeder Rohn kwam in aanvaring met één van de op één na hoogste "zegenaars" in de Nieuw-Apostolische Kerk, namelijk met een districtsapostel. Volkomen terecht riep hij daarna eerst nog de hulp in van de stamapostel, maar daarbij kwam hij bedrogen uit want van Wilhelm Leber kreeg hij zonder meer het deksel op de neus. Zoals stamapostel Wilhelm Leber, de internationale bestuursvoorzitter bij de Nieuw-Apostolische Kerk, echter de hand boven het hoofd hield van districtsapostel Armin Brinkmann, die de statuten aan zijn laars lapte en daardoor 10 miljoen euro verspeelde, zo nam hij ook districtsapostel De Bruijn in bescherming. Sterker nog, toen later aan beiden -vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd- ambtsrust werd verleend, werden ze respectievelijk door Wilhem Leber en diens opvolger, stamapostel Jean-Luc Schneider, zowat de hemel in geprezen.

Kortom, broeder Rohn die in de kerk geen ambtsdrager was en trouwens ook helemaal niet de ambitie had om -naast diens activiteiten op het vlak van onroerend goedbeheer en projectontwikkeling- een geestelijke bediening te aanvaarden, werd direct al het recht ontnomen om het conflict intern tot een oplossing te brengen.

Ook ikzelf kwam op enig moment met een districtsapostel in conflict. Ook toen was men níet bereid wáár te maken wat ons wordt voorgespiegeld in deze Leidraad...

Als je zoiets overkomt, voel je je tot op het bot gekrenkt. Terwijl deze zogenaamde zegenaars, overal waar ze komen, als hoge vertegenwoordigers van het nieuw-apostolische hemelrijk met veel egards worden ontvangen en ze vol trots zoete broodjes bakken, zijn dit de duistere praktijken waarvan ze zich heimelijk bedienen.

Groet,
TjerkB :shock:


N.B.
Redactie schreef:(...)
Onder de kop "Kirche handelt respektlos" meldde Glaubenskultur gisteren in een nieuw zgn. Premium-Artikel dat de districtsoudste Thomas Feil (Hannover-Nord) thans met onmiddellijke ingang diens ambt heeft teruggegeven. De directe oorzaak hiervan is dat districtsapostel Wilfried Klingler ontwijkend antwoordde op een tweetal brandende vragen. Thomas Feil wilde namelijk zeker weten dat er werkelijk niet alsnog in de aangekondigde catechismus een waardeoordeel wordt gegeven over geestelijke bedieningen in andere christelijke kerken en over de waarde die onze hemelse Vader zou hechten aan de viering van het Heilig Avondmaal in andere christelijke kerken. Districtsapostel Wilfried Klingler liet daarop weten dat eerst moet worden afgewacht hoe stamapostel Leber in november 2011 nader oordeelt wanneer alsdan de meer definitieve inhoud van de nog altijd op handen zijnde catechismus zal voorliggen.

Thomas Feil kon op deze manier niet verder. Voor hem moest er eenvoudig geen enkele dreiging meer zijn van discriminerende teksten aan het adres van welke andersgezinde christenen dan ook. Uiteraard had districtsapostel Klingler ter geruststelling minstens kunnen verduidelijken dat ook híj zich niet in de positie gevoelt om in dat opzicht goddelijk heil aan anderen te ontzeggen, doch blijkbaar kon deze zich zo'n opmerking -contractueel (!)- niet veroorloven.

Aldus werd nu óók de districtsoudste Thomas Feil aan het rigide denksysteem van het internationale bestuur van de Nieuw-Apostolische Kerk opgeofferd. Hij was de eerste niet en hij zal beslist ook de laatste niet zijn. Zó verslijt deze kerk al sinds jaar en dag welwillende weldenkende mede(!)-werkers. Wie voor de stamapostel niet wil buigen, kan barsten. In een laatste brief aan de broeders en zusters in Hannover-Nord liet Thomas Feil nog weten dat zijn gezondheid het trouwens ook niet langer toelaat om tegen de verdrukking in districtsvoorganger te zijn. De omstandigheden hadden hem al zó aangegrepen dat hij in maart jl. last had gekregen van plotselinge doofheid. Onvermijdelijk kwam hij tot de slotsom dat de nieuw-apostolische kerkleiding feitelijk niet te vertrouwen valt...

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Vr 15 Apr 2011, 14:58", in de thread Deining in Duitsland over "Kirchenverständnis"
TjerkB schreef:(...)
Menigeen verliet de kerk nota bene omdat allerhande (ongeschreven) codes en voorschriften het geloofsleven er ondraaglijk maken. Ga eens na, zo heb ik vaak gedacht, hoeveel leed dat onnodig teweeg heeft gebracht, ook voorheen al, zoals in de jaren '50 van de vorige eeuw toen er met het grootste gemak afscheid werd genomen van zielen, die in gewetensnood waren gekomen door omstandigheden van geloofsdwang.

(...)
In de thread "Aan wie doet St.Ap. Schneider mij toch steeds denken" heb ik uiteengezet waardoor de nieuw-apostolische geloofsleer méér behelst dan dit Evangelie.

Ten slotte, in mijn bericht op "Di 02 Feb 2016, 00:00" in de thread "Elfje" ben ik uitgebreid ingegaan op het arbeids- en leefklimaat bij de Nieuw-Apostolische Kerk. Zie in dat verband ook mijn bericht op "Za 07 Nov 2015, 20:13" in de thread "Gebakken lucht".

(...)


Uit: Bericht op "Wo 19 Okt 2016, 01:32" in de thread "Waar is de taal van het hart gebleven?"
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door TjerkB »

@all

Bij Glaubenskultur-Magazine werd gisteren een nieuwe reeks "abonnee-artikelen" gestart, waarin alle gebeurtenissen nog eens tegen het licht worden gehouden:
 • De Bruijns Investition in Österreich
  NAK Niederlande: Der „Fall Rohn“ — Teil 1

  Der „Fall Rohn“ wird durch den Beginn des Berufungsverfahrens (gk berichtete) neu aufgerollt. Wir wollen in den kommenden Wochen in mehreren Teilen diese ungeheuerliche Geschichte nachzeichnen. Der erst Teil zeigt auf, wie es kam, dass die Neuapostolische Kirche Niederlande überhaupt auf die Dienste eines Externen zugriff, und wie ihr Bezirksapostel damals den neuen Kontakt gleich für den Traum vom ganz großen Geld benutzte.
Bron: http://www.glaubenskultur.de/index.php? ... eil_1.html
Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
ZwartSchaap
Berichten: 159
Lid geworden op: wo 21 okt 2015, 13:23

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door ZwartSchaap »

@ All,

Het belangwekkende artikel over de zaak Rohn/NAK heb ik bij Glaubenskultur.de gelezen.
In chronologische volgorde is deze onvoorstelbare geschiedenis op schrift gezet en er komen meer artikelen.
Ben van mening dat zoveel mogelijk kerkleden en anderen deze artikelen moeten lezen. Het is representatief voor
de werkwijze van de NAK leiding. Helaas doorzien nog steeds te weinig kerkleden de machtspolitiek van de NAK.

MIJN VRAAG IS: IS IEMAND BEREID EN IN STAAT OM DIT ARTIKEL IN HET DUITS NAAR HET NEDERLANDS TE VERTALEN.
EEN VERGOEDING VOOR E.E.A IS BESPREEKBAAR.

Groet ZwartSchaap
willempower
Berichten: 285
Lid geworden op: wo 11 dec 2013, 21:50

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door willempower »

@zwartschaap ,
De korte vertaling kan ik wel geven .
Wij als kerk wensen geen tegenspraak .
Wij als kerk willen zoveel mogelijk geld om onze gokspelletjes te financieren .
10 miljoen in een gokhal is te weinig .Brinkie .
ik theoloog wil een beetje zwart een vakantie huisje deels met offergeld van de kerk .
Wij gaan over lijken als het ons geld op levert .Asbest mag zo onbeschermd verwijderd worden , levert weer geld op .
En wie dat niet zint maken we kapot .
ONS GELOOF IS PUUR GELD EN FEEST ?
Voor deze vertaling hoef ik geen geld .
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef:(...)
Toen ik ongeveer een halfjaar geleden werd opgebeld door een journalist van De Gelderlander, heb ik gezegd: "Rohn hoopt op gerechtigheid. Hij is te grazen genomen." Zie het bericht op "Do 16 Jun 2016, 16:07". Het slepende conflict tussen hem en het nieuw-apostolische kerkbestuur wordt namelijk gedomineerd door een bedenkelijke geloofscultuur, zoals die in feite ook wordt bedoeld door de onderzoeksjournaliste Carine Damen in haar boek "Ik was gek van geluk".

(...)


Uit: Bericht op "Ma 10 Okt 2016, 22:18"
TjerkB schreef:(...)
Broeder Rohn kwam in aanvaring met één van de op één na hoogste "zegenaars" in de Nieuw-Apostolische Kerk, namelijk met een districtsapostel. Volkomen terecht riep hij daarna eerst nog de hulp in van de stamapostel, maar daarbij kwam hij bedrogen uit want van Wilhelm Leber kreeg hij zonder meer het deksel op de neus. Zoals stamapostel Wilhelm Leber, de internationale bestuursvoorzitter bij de Nieuw-Apostolische Kerk, echter de hand boven het hoofd hield van districtsapostel Armin Brinkmann, die de statuten aan zijn laars lapte en daardoor 10 miljoen euro verspeelde, zo nam hij ook districtsapostel De Bruijn in bescherming.

(...)


Uit: Bericht op "Vr 21 Okt 2016, 12:33"
@all

In de reconstructie welke Glaubenskultur-Magazine nu in eerste instantie heeft uitgewerkt van de gang van zaken in de "privé-kwestie Oostenrijk", met (vergeleken bij eerdere publicaties) veel nieuwe details trouwens, zal het de lezers naar verwachting snel duidelijk worden dat het districtsapostel De Bruijn destijds werkelijk nooit te doen is geweest om één enkel vakantiehuisje. Integendeel. Vanaf het begin en zeker ook nadat hij later zijn zoon R. bij het vakantiehuizenproject betrok, draaide alles om bedrijfsmatig ondernemen in het buitenland. Met name de nimmer gecorrigeerde ontkenning dienaangaande van apostel Peter Klene bij schrijven "Santpoort, 21 februari 2010", zelfs niet nadat districtsapostel De Bruijn de desbetreffende rechtszaak ook in hoger beroep had verloren, getuigt van een verziekt moreel kompas bij de nieuw-apostolische kerkleiding:
Redactie schreef:(...)
 • P. KLENE

  Santpoort, 21 februari 2010

  Hartelijk geliefde broeders,

  (...)
  22) Als tweede bestaat er een project met vakantiewoningen in Oostenrijk.
  23) Hier heeft onze kerk, en dus ons bestuur, niets mee te maken.
  24) Broeder Rohn heeft in de tijd dat de verhoudingen nog goed waren geprobeerd om onze Districtsapostel hierin te betrekken.
  25) Deze heeft daarvan afgezien maar heeft uit interesse voor dit project hier wel een vakantiewoning willen kopen.
  26) Hij heeft daartoe een aanbetaling gedaan.
  27) Mijn inschatting is, dat de Apostel vanuit zijn enthousiasme, en een zekere onschuld van vertrouwen, actief heeft meegedacht in de plannen.
  28) In een kort contact met de advocaat die de zaak van de familie De Bruijn behartigt, heb ik bevestigd gekregen dat onze Districtsapostel niet in dit project zit en zelfs al in 2008 zijn aanbetaling heeft teruggevraagd.
  29) Hij zag af van een vakantiewoning in dit project.
  30) Ook de aandeelhouders die de helft van dit project hebben gekocht bevestigen dat de Districtsapostel geen aandeel hierin heeft.


  (...)
(...)


Uit: Bericht op het voormalige Forum van Bauke Moesker op "Vr 17 Dec 2010, 15:51", in de thread "(8) Een ieder kan zich nu zelf overtuigen!"
Het slepende conflict tussen broeder Rohn en het nieuw-apostolische kerkbestuur wordt gedomineerd door een bedenkelijke geloofscultuur, zo stelde ik het vaak. Welnu, vandaag stond er in De Volkskrant een groot artikel over het onthutsende nieuws dat deze week naar buiten kwam over geldverkwisting bij de Centrale Ondernemingsraad van de politie, onvoldoende professioneel toezicht, naar omkoping riekende vriendendiensten, narcistische trekken van een leidinggevende, enzovoort. Ik dacht: je hoeft maar hier een daar een kleinigheid te veranderen en het zou zomaar kunnen handelen over bestuurders in de Nieuw-Apostolische Kerk. Zo hebben de gezamenlijke districtsvoorgangers als medebestuurders vanuit "De landelijke vergadering" (vgl. art. 7 van de statuten) zich compleet laten inpakken.

Enkele citaten uit het bedoelde Volkskrant-artikel (op de voorpagina alsmede in de rubriek Ten eerste, pag. 12-13):
“Er werd niet doorgepakt. Mede daardoor konden de problemen ontstaan en zich lang voortzetten.” E.A., politietopman

(...)
Een leidinggevende:
“Ik heb geen hoge pet op van B.'s stijl van leidinggeven. Hij intimideerde je. Hij zette soms iemand voor een hele groep voor sukkel om de lachers op zijn hand te krijgen. Iedereen lacht mee als de baas lacht. Dat is nou eenmaal de politiecultuur.

Een topambtenaar:
“Kamerleden hebben boter op hun hoofd. Ze kunnen nu wel denken dat B. de COR heeft omgekocht, maar ze wisten van de kritiek op het inrichtingsplan. De bonden deden alles om politici te manipuleren.”

Een van de COR-leden:
"Daar stelden wij geen vragen over: je hebt een blind vertrouwen in elkaar. Bij de politie geldt: als een politieman in de problemen komt, ga je hem altijd helpen. Totdat het tegendeel bewezen is."

Een toezichthouder:
“De grote vraag is: wist B. van dit wangedrag? Elk antwoord is verschrikkelijk. Wist-ie het niet? Oók verschrikkelijk. Want hij zou het móeten weten.”

(...)


Waar eveneens al vaker op is gewezen, is de voor de buitenwacht weliswaar ondoorzichtige doch niet te onderschatten hoofdrol (!) destijds van opziener Kamstra:
Redactie schreef:(...)
De eerste zorg bij het kerkbestuur zal nu wel zijn dat het vonnis heen wordt getild over de 22e april, wanneer stamapostel Leber in Nederland "dient". Dan kan aan opziener Kamstra "feestelijk" ambtsrust worden verleend, zoals op 15 mei 2011 eerder al districtsapostel De Bruijn werd gelauwerd. Wat men verder voornemens is, weet ik niet, maar de bestuurlijke organisatie bij de Nieuw-Apostolische Kerk (in Nederland) is natuurlijk al jarenlang bepaald niet op orde. Het financiële debacle rond Residence Eimersstaete is daarvan het beste bewijs.

Tijdens de rechtszitting, afgelopen dinsdag, verklaarde apostel Klene nog dat het met opziener Kamstra van tevoren was kortgesloten dat Ronald Rohn op 8 juni 2009 door de (nep-)Raad van Toezicht werd geschorst. Dit overleg had echter níet het karakter gehad van een bestuursvergadering. Fout! Hierna ging achter elkaar alles mis, en bovendien: tóen pas begonnen de financiële verliezen te ontstaan. Niemand die wel degelijk in de positie was geweest om daar invloed op uit te oefenen, deed wat. Fout! Waarom lieten de overige districtsvoorgangers zich hierbij toch overrulen door de districtsoudste N.K. en de districtsevangelist R.D. V.? Juist in deze periode had namelijk de voorzienbare schade móeten worden beperkt. Kennelijk echter en tot overmaat van ramp was de administratieve organisatie bij de Nieuw-Apostolische kerk in Nederland evenmin op orde. Ook een hoofd Boekhouding had hier hét verschil kunnen maken. Nee dus. Alweer fout! Ondertussen denderde het kerkbestuur maar door, hoewel dat praktisch nog maar uit één man bestond; één solist in feite. En die mocht het, nú met een volmacht van districtsapostel Brinkmann, blijkbaar ook afgelopen dinsdag bij de rechtbank Utrecht weer eigenmachtig opknappen. Fout! Of toch niet misschien?

Mijn indruk was dinsdag, dat districtsapostel Brinkmann mogelijk heeft gedacht: ikzelf krijg er tóch geen hoogte van, doch als hij en z'n broer en z'n vriend volhouden het gelijk aan hun kant te hebben, brand ík mijn vingers er níet aan.

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Do 23 Feb 2012, 22:06" in de thread "Het uur der waarheid heeft geslagen..."
Toen het in Nordrhein-Westfalen, in Arnhem én op Bonaire misging met het financiële beleid van respectievelijk districtsapostel Brinkmann en districtsapostel De Bruijn, stond de politieke agenda van stamapostel Wilhelm Leber het bepaald niet toe om invloedrijke bestuurders op non-actief te stellen of ze te vervangen want hij had hun onmisbare steun nodig bij het realiseren van nog heel wat andere projecten, vooral in de strijd tegen het imago van een sekte dat de kerk hardnekkig aankleeft in landen als Duitsland en Frankrijk. Armin Brinkmann vervulde in dat verband (bij het organiseren van een "charme-offensief") zelfs een voortrekkersrol. Juist vanuit Nordrhein-Westfalen timmert men met imponerende doch geldverslindende activiteiten en evenementen constant aan de weg, om goede sier te maken.

Voor het bestuurlijke wanbeleid bij de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland betekende zulks o.a. dat in de zaak tegen broeder Rohn tot elke prijs moest worden voorkomen dat degenen die écht aan de touwtjes trokken maar wier hoofd er niet naar stond om orde op zaken te stellen, daarvoor ooit zouden moeten boeten...

Ook Armin Brinkmann had er een handje van om medewerkers en hun partners te paaien door ze uit te nodigen voor bijeenkomsten in restaurants en chique hotels. Zie -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- bijvoorbeeld de berichten op "Di 06 Dec 2011, 20:39" in de thread "NAK-top bezoedelt de eer van gevallen geallieerde soldaten" en op "Zo 28 Okt 2012, 12:46" in de thread "Stuur mij ergens op af en het wordt geregeld". Eenieder liet zich bij hem om de vinger winden.

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
willempower
Berichten: 285
Lid geworden op: wo 11 dec 2013, 21:50

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door willempower »

@tjerk

Mooi stuk weer zou zeggen leden sta op .

Brinkie spande wel de kroon met zijn 10 miljoen de gokkast in te gooien en niemand die wat zegt .
Bonussen voor districtsoudsten .
Maar vergeet je niet wat hier ?
Ook Armin Brinkmann had er een handje van om medewerkers en hun partners te paaien door ze uit te nodigen voor bijeenkomsten in restaurants en chique hotels.
Als ambtsdragers onder elkaar ook wat bordeelbezoeken om de geest te ontspannen op kosten van de kerk ?
Brinkie hield daar wel van .Als je op zondag de bijbel maar bij je had .
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: "Der Fall Rohn"

Bericht door TjerkB »

@all

Zo te zien is het tussen de kerkleiding en de familie De Bruijn (weer) geheel en al pais en vree. Wanneer zou broeder Rohn weer in genade worden aangenomen?!

By the way: weet iemand misschien waar het detectiepoortje achter het altaar voor dient?

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Plaats reactie

Terug naar “Het dossier Rohn versus NAK”