Paus

Issues buiten de context van dit Forum
willempower
Berichten: 285
Lid geworden op: wo 11 dec 2013, 21:50

Paus

Bericht door willempower »

Wat herkenbaar , wat de paus zei in zijn kersttoespraak .

Paus Franciscus: "Alle honden gaan naar de hemel"

Hij noemde geen namen, maar maakte wel duidelijk dat hij niet over zuiver theoretische problemen sprak. Sommige geestelijken zouden lijden aan 'spirituele Alzheimer' en 'totaal afhankelijk zijn van hun eigen, vaak zelfbedachte ideeën'. De 'terreur van de roddel' kan mensen 'tot slaaf maken en een kanker worden die de harmonie van het lichaam aantast'. Een 'machtspathologie' zou ervoor zorgen dat mensen tegen iedere prijs invloed proberen te winnen, zelfs wanneer dat ten koste gaat van andermans reputatie. Zulke figuren gedragen zich als 'koelbloedige moordenaars'.

http://www.trouw.nl/tr/nl/13912/Rooms-k ... jken.dhtml

http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/ ... zheim.html
Er staat nog veel meer maar ja de nakkers kunnen er ook wat van .
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Paus

Bericht door TjerkB »

@willempower

Dat waren inderdaad rake opmerkingen. Het zou even goed over de Nieuw-Apostolische Kerk kunnen handelen:
Paus Franciscus sprak over 15 kwalen van de Vaticaanse curie tijdens zijn jaarlijkse kerstgroeten aan de kardinalen, bisschoppen en priesters die de centrale administratie van katholieke kerk leiden. Dit is de lijst.
 1. Het gevoel onsterfelijk, immuun en onmisbaar te zijn. “Een Curie die zich niet laat bekritiseren, die zich niet laat bijsturen en die zich niet probeert om zichzelf te verbeteren, is een ziek lichaam.”
 2. Te hard werken. “Rust voor degenen hun werk hebben gedaan is noodzakelijk en moet serieus worden genomen.”
 3. Geestelijk en mentaal hard zijn. “Het is gevaarlijk om de menselijke gevoeligheid te verliezen dat je laat huilen met hen die huilen, en meevieren met zij die vreugdevol zijn.”
 4. Te veel plannen. “Een goede voorbereiding is noodzakelijk, maar probeer niet in de verleiding te komen om de vrijheid van de Heilige Geest te beperken. Hij is groter en ruimer dan een mens kan plannen.”
 5. Werken zonder coördinatie. Dat is als een orkest dat geluid produceert. “Als de voet de hand vertelt ‘Ik heb je niet nodig’ of de hand het hoofd vertelt ‘Ik ben verantwoordelijk’.
 6. Lijden aan spirituele Alzheimer. “We zien het bij mensen die de ontmoeting met de Heer hebben verloren. En bij degenen die zich volledig verlaten op het hier en nu, hun passies, hun grillen en manieren. We zien het bij hen die muren om zichzelf hebben gebouwd en slaaf zijn aan de afgoden die ze hun eigen handen hebben gemaakt.”
 7. Rivaliseren of opscheppen. “Als iemands uiterlijk, de kleur van iemands kazuifel of een eretitel uitgroeit tot de belangrijkste doelstelling van het leven.”
 8. Lijden aan existentiële schizofrenie. “Het is de ziekte van degenen die een dubbel leven hebben, vrucht van de hypocrisie die zo typisch is voor middelmatige en toenemende spirituele leegte. Het is een ziekte die vaak van invloed is op hen die zich beperken zich tot bureaucratisch werk en contact verliezen met de werkelijkheid en concrete situaties van mensen.”
 9. Het plegen van een terrorisme aan roddels. “Het is de ziekte van laffe mensen die niet de moed hebben om met mensen rechtstreeks te praten en in plaats daarvan konkelen achter de rug van hen om.”
 10. Het verheerlijken van de eigen bazen. “Het is de ziekte van degenen die hun superieuren het hof maken, in de hoop op hun welwillendheid. Ze zijn het slachtoffer van carrièriedrift en opportunisme, ze eren mensen die God niet zijn.”
 11. Onverschilligheid naar anderen tonen. “Als je het plezierig vindt om een ander te zien vallen, uit jaloezie of sluwheid, in plaats van hem te helpen of aan te moedigen.”
 12. Het hebben van een begrafenisgezicht. “Theatrale ernst en steriel pessimisme zijn vaak symptomen van angst en onzekerheid. De apostel moet beleefd, sereen, enthousiast en gelukkig zijn en vreugde doorgeven waar hij ook gaat.”
 13. Steeds meer willen. “Als een apostel probeert zijn existentiële leegte in zijn hart te vullen door steeds meer materiële goederen te willen. Niet omdat hij ze nodig heeft, maar omdat hij zich dan zekerder voelt.”
 14. Het vormen van ‘gesloten kringen’ die sterker willen zijn dan het geheel. “Deze ziekte begint altijd met goede bedoelingen maar, na verloop van tijd, het verkankert haar leden en de harmonie van het lichaam. Het heeft zo veel slechte invloed – lees: schandalen – op onze jongere broeders.”
 15. Verlangen naar wereldijke winst en pronken. “Het is de ziekte van degenen die onverzadigbaar proberen hun macht te vergroten door zich beter voor te doen dan anderen en anderen in diskrediet te brengen, zelfs via kranten en tijdschriften.”
Bron: http://www.katholiek.nl/actueel/15-kwal ... ranciscus/
Vandaag was er opnieuw herkenbaar nieuws. Zie http://www.katholiek.nl/actueel/francis ... wanbeheer/.

Groet,
TjerkB :shock:
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Paus

Bericht door TjerkB »

@willempower
@all

Vanochtend opende ook De Volkskrant met het opzienbarende nieuws over de bittere kerstrede van paus Franciscus. In het bewuste artikel werd gememoreerd dat de paus bij de benoeming van zijn eerste kardinalen al had gewaarschuwd dat zij geen lid waren geworden van "een koninklijk hof", wat het latere ontslag verklaart van een Duitse bisschop die voor maar liefst 31 miljoen euro had laten vertimmeren aan een ambtswoning.

"In 2007 waren 1,147 miljard mensen of ongeveer 17,3 procent van de wereldbevolking rooms-katholiek gedoopt", zo las ik bij WikipediA. Hoewel de kerk van Rome daarmee ongeveer 1.000 keer groter is dan de Nieuw-Apostolische Kerk, nodigt de vergelijkende hiërarchische organisatiestructuur bij de Nieuw-Apostolische Kerk uit tot dezelfde problematiek. Van het lichaam van Christus wordt gevergd dat het een zogeheten ambtslichaam privilegieert en faciliteert. Echter, wat verandert een gekunstelde zweem van heiligheid aan de onzuivere intentie om een denksysteem te implementeren dat slechts ten doel heeft een machtsbestel te rechtvaardigen?

Op gewiekste wijze werd aan de gelovigen een last opgelegd die zeer zeker God niet te dragen gaf (vgl. Handelingen 15: 10). Menigeen bezweek eronder en voor anderen kenden de profiteurs, die zichzelf ondertussen uitgaven voor Godsgezanten, Boden van Jezus, dienaren, zegenaars, (opper)herders en leraren, géén genade.

Toen ik dit zelf van nabij moest meemaken, drong het pas goed tot mij door: zo heeft God het níet bedoeld - integendeel. Helaas willen of moeten veel mensen in dit opzicht eerst zelf ondervinden hoe je je dan voelt, alvorens zo'n godgeklaagde wantoestand niet langer te dulden. Tot die tijd wenst men zich niets te hoeven aantrekken van naasten (!), die gebukt gaan onder de psychische onderdrukking van zo'n ziekmakend machtsbestel en die het, hoorbaar of niet, uitschreeuwen van de pijn door smartelijk eenzaam geestelijk lijden. Onverstoorbaar, een spoor van vernielingen en talloze slachtoffers achterlatend rukt men op naar "het heerlijke einddoel". Dan ben je als hemelbestormer op zijn zachtst gezegd, verdoofd geraakt; volstrekt ongevoelig voor de noden van wie er bij wolven in schaapskleren (!) ten prooi viel aan machtsmisbruik. Kerkvorsten kunnen wel per decreet afkondigen dat de Heilige Geest zelf de uitvinder is van hun leerstellingen en wat dies meer zij, maar wie op straffe van sancties bij gelovigen afdwingt dat men zulks eerbiedigt, zoals ik het in de Nieuw-Apostolische Kerk heb zien gebeuren, is gewoon een misleider.
 • [15] Heb de wereld en wat in de wereld is niet lief. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem, [16] want alles wat in de wereld is – zelfzuchtige begeerte, afgunstige inhaligheid, pronkzucht –, dat alles komt niet uit de Vader voort maar uit de wereld. [17] De wereld met haar begeerte gaat voorbij, maar wie Gods wil doet blijft tot in eeuwigheid.

  Uit: 1 Johannes 2 (NBV)
Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Certina
Berichten: 180
Lid geworden op: zo 08 dec 2013, 21:15

Re: Paus

Bericht door Certina »

willempower
Berichten: 285
Lid geworden op: wo 11 dec 2013, 21:50

Re: Paus

Bericht door willempower »

@certina
Ik zou ook maar niet kijken in de pc van de man 10 miljoen ,
willempower
Berichten: 285
Lid geworden op: wo 11 dec 2013, 21:50

Re: Paus

Bericht door willempower »

@all
Wil je bij nak wat verdienen moet je geen apostel zijn maar makelaar .
Ook hier zullen er veel sluiten .
Verdriet bij laatste kerkdienst in Heilige Hartkerk in Deventer

Verdrietig en pijnlijk, zo noemt vicaris Cornelissen de sluiting van de Heilige Hartkerk tijdens de laatst kerstdienst. De kerk is één van de vijf kerken in Deventer die moet sluiten.

De Heilige Hartkerk houdt na 110 jaar op te bestaan. Vicaris Cornelissen: "Al 110 jaar lang staat deze kerk er, en daar komt nu een eind aan. Dat is heel verdrietig, heel pijnlijk." Dat de Heilige Hartkerk moet sluiten, heeft maken met dat de kerk geen Rijksmonument is, er is dus geen geld voor het onderhoud.

Bezoekers moeten uitwijken naar een andere kerk: "De mensen kunnen kiezen, een deel zal naar de Lebuinuskerk gaan, of naar Schalkhaar, waar het nieuwe Eucharistische centrum van de parochie komt."

Aartsbisschop Wim Eijk heeft eerder deze maand tegen dagblad Trouw gezegd dat hij ervan uit gaat dat het aartsbisdom over vijftien jaar niet meer dan een stuk of twintig kerken telt. Nu zijn dat er nog driehonderd.
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Paus

Bericht door TjerkB »

TjerkB schreef:(...)
Elders op het Internet las ik, zij het nu over een filiaal in het buitenland van de kerk van Rome: "Schaamte en verdriet: wie doet iets tegen het misbruik in de kerk?"

(...)


Uit: Bericht op "Za 18 Aug 2018, 12:58", in de thread "opmerkelijke parallel NAK en GKv"
@all

Na diens opmerkelijke stellingname tegen de Romeinse curie heeft paus Franciscus deze week andermaal ferm de waarheid willen belichten. Ter kennisneming...
 • Paus schrijft brief ‘aan het volk van God’ over seksueel misbruik

  (...)
  Lees de hele brief (Nederlands).

Bron: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie ... l-misbruik
Enkele zinsneden uit het bedoelde herderlijke schrijven die mij opvielen:
 • In de afgelopen dagen werd een rapport openbaar gemaakt waarin de ervaringen van minstens duizend overlevenden werden beschreven, allemaal slachtoffers van seksueel misbruik, machts- en gewetensmisbruik door priesters in een periode van ongeveer 70 jaar.
 • Wanneer een lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden. (1 Korintiërs 12, 26) Deze woorden van Sint-Paulus weerklinken krachtig in mijn hart als ik nogmaals het lijden vaststel dat vele minderjarigen ondergaan door seksueel misbruik, machtsmisbruik en misbruik van geweten door een groot aantal geestelijken en godgewijde personen.
 • De hartverscheurende pijn van deze slachtoffers, die het uitschreeuwen tot in de hemel, werd lang genegeerd, stil gehouden of het zwijgen opgelegd. Maar de schreeuw was krachtiger dan alle maatregelen die haar tot zwijgen wilden brengen en dan beslissingen die een oplossing moesten bieden, maar het in feite nog erger maakten door in medeplichtigheid te vallen.
 • Het verraad van Christus door zijn leerlingen, hun onwaardige ontvangst van zijn lichaam en bloed, is stellig het grootste leed dat de Verlosser te verduren heeft; het doorboort zijn hart.
 • Waar we in het verleden reageerden met verwaarlozing, moet solidariteit voortaan in de diepste en meest uitdagende zin onze handelwijze zijn in heden en toekomst. En dit in een omgeving waar conflicten, spanningen en alle slachtoffers van elk type misbruik een uitgestoken hand kunnen vinden om hen te beschermen en hen te redden van hun pijn (vergelijk Evangelii Gaudium 228).
  Een dergelijke solidariteit vereist dat we op onze beurt alles veroordelen wat de integriteit van een persoon in gevaar brengt. Een solidariteit die ons oproept om alle vormen van corruptie te bestrijden, vooral spirituele corruptie. Dit laatste is een comfortabele en zelfvoldane vorm van blindheid. Alles lijkt dan aanvaardbaar: bedrog, laster, egoïsme en andere subtiele vormen van egocentrisme, want ‘de satan zelf vermomt zich als een engel van het licht' (2 Korintiërs 11, 14) (Gaudete et Exsultate, 165).
  De aansporing van Sint-Paulus om te lijden onder hen die lijden, is het beste tegengif tegen al onze pogingen om de woorden van Kaïn te herhalen: Ben ik de hoeder van mijn broer? (Genesis 4,9). 
 • Sterker nog, telkens wanneer we probeerden om het Volk van God te vervangen, dood te zwijgen, te negeren of te verengen tot kleine elites, creëerden we gemeenschappen, projecten, theologische benaderingen, spiritualiteiten en structuren zonder wortels, zonder geheugen, zonder gezichten, zonder lichamen en uiteindelijk zonder leven.
 • Zonder de actieve deelname van alle leden van de Kerk zijn alle inspanningen om de cultuur van misbruik in onze gemeenschappen te ontwortelen en de noodzakelijke dynamiek voor degelijke en realistische verandering teweeg te brengen, tevergeefs.
In de Nieuw-Apostolische Kerk zal menigeen ondertussen wel kij­ken als­of men het in Keu­len hoort don­de­ren.

Groet,
TjerkB


N.B.
TjerkB schreef:(...)
De verplichte eerbieding in de Nieuw-Apostolische Kerk van rangen en standen onder "dienaren" zie ik als een poging tot het toebrengen van zwaar geestelijk letsel bij zielen die het Evangelie van Jezus Christus serieus nemen. Meedogenloos wordt in de nieuw-apostolische geloofspraktijk die eerbiediging afgedwongen.

(...)


Uit: Bericht op "Di 02 Feb 2016, 00:00", in de thread "Elfje"
TjerkB schreef:(...)
Vrij vertaald: als je je bij deze kerk zou kunnen melden bij het loket van een ruimte waar alle verantwoordelijken in opklimmende volgorde van hun belangrijkheid in een schier onafzienbaar lange rij met steeds chiquere bureaus achter elkaar te vinden zouden zijn, en je zou dan vragen naar degene die je als verantwoordelijke echt moet hebben om een gevoelige kwestie definitief tot een oplossing te brengen, zouden achter de dienstdoende loketbeambte werkelijk álle bazige bazen en bovenbazen inclusief de allerlaatste naar achteren doorverwijzen zodat uiteindelijk helemaal niemand zich daadwerkelijk verantwoordelijk toont. De loketbeambte zou je als vragensteller zonder rang of stand eerst hebben verwezen naar de laagste "hogere verantwoordelijke leidinggevende" in de rij. Die zou je in behoedzame bewoordingen kenbaar gemaakte zielsbegeerte, ogenschijnlijk al begrijpend luisterend, aandachtig aanhoren, het hoofd daarbij ook een beetje knikkend bewegen en dan antwoorden dat hij het, welbeschouwd, verstandig vindt, naar achteren wijzend, als je je zorgen ook nog deelt met diens "directe zegenaar". Hierna kom je bij de eerstvolgende "hogere verantwoordelijke leidinggevende", die graag uit de eerste hand, dus van jouzelf, in alle rust verneemt wat je bezwaart of zorgen baart en waardoor niet God de eerstaangeweze zou zijn om jouw smeekbede te verhoren. Aansluitend zou hij antwoorden dat hij het, welbeschouwd, verstandig vindt, naar achteren wijzend, als je je zorgen ook nog deelt met diens "directe zegenaar". Die zou je in behoedzame bewoordingen kenbaar gemaakte zielsbegeerte, ogenschijnlijk al begrijpend luisterend, aandachtig aanhoren, het hoofd daarbij ook een beetje knikkend bewegen en dan antwoorden dat hij het, welbeschouwd, verstandig vindt, naar achteren wijzend, als je je zorgen ook nog deelt met diens "directe zegenaar". Enzovoort tot de macht zeven. Wat je echter te melden had, was eenvoudig: "Wat ík érg vind is, dat het in de Nieuw-Apostolische Kerk té veel gevraagd kán zijn als je kenbaar maakt dat je je -als christen- graag wilt beperken tot de volle waarheid. Aan die wens willen (!) velen (!) níet voldoen." Belast en beladen beland je bij de dienstdoende stamapostel en die verwijst door naar "the Gospel".

Ziedaar het zinloos geestelijke geweld waarmee in de Nieuw-Apostolische Kerk ontluikend goddelijk leven in de knop wordt gebroken; ten dode is opgeschreven.

(...)


Uit: Bericht op "Di 02 Feb 2016, 20:46", in de thread "Elfje"
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Paus

Bericht door TjerkB »

 • Afbeelding
@all

Bild ohne Worte.

Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Paus

Bericht door TjerkB »

@all

In aansluiting aan de beide vorige berichten... Hoe zou er in de Neuapostolische Kirche worden omgegaan met seksueel misbruik? Zie bijvoorbeeld in de thread "Opheffingsuitverkoop - alles moet weg!" respectievelijk de berichten op "Vr 20 Feb 2015, 16:21" en op "Za 21 Feb 2015, 12:47". Of zie bij het Forum 'Glaube & Kirche' de thread "Sexueller Missbrauch - NDR-Bericht".

Overigens zou ik nog willen wijzen op de onderstaande quote:
BakEenEi schreef:(...)

[citaat 1]
De kerk zegt in haar standpunt over het thema seksueel gedrag, dat broeders en zusters die homoseksueel zijn geen onderwijs- resp. ambtsactiviteiten moeten uitoefenen. Hoe staat u tot dit aspect?

Bij de beantwoording van deze vraag mogen wij de maatschappelijke ontwikkeling niet buiten beschouwing laten. Het is nog helemaal niet zo lang geleden, dat homoseksualiteit over een breed front werd afgekeurd en in de samenleving niet geaccepteerd, ja bestraft werd. Heden ziet het er anders uit. In onze gemeenten willen wij de homoseksuele broeders en zusters in bescherming nemen en willen niet, dat er over hen discussies ontstaan. Daarom hebben wij als kerk aanbevolen, dat homoseksuele broeders en zusters geen ambts- resp. onderwijsactiviteiten moeten uitvoeren.

Uit: Interview met St.Ap. Leber in “Onze Familie” (december 2006)

Bron: http://www.nak.org/nl/nieuws/news-displ ... e/14592/3/
(...)
Ad citaat 1. Formuleringen als "De kerk zegt in haar standpunt over... " waren voor mij gaandeweg ronduit alarmerend. Het instituut "kerk" zou hiermee een gewetensfunctie te vervullen hebben gekregen! In het echte "werk Gods" kan zoiets echter nóóit de bedoeling zijn. Ziet Hij niet immers het hart aan?! Men stelt de zaken voor alsof er een heel pakket van exameneisen geldt voor wie Zijn kind wil zijn! En wie dan eenmaal Zijn kind werd (door het lidmaatschap te verwerven van de Nieuw-Apostolische Kerk), zou "eigen meningen en inzichten" moeten inleveren en zou een "onbegrensd vertrouwen" aan de dag moeten leggen ten overstaan van de hoogste dienaren onder de vermeende zegenaars in dit religieuze machtsbestel (!)

(...)
Kortom: wat staat de nieuw-apostolische kerkleiding nu te doen?! Het zou de hooggeplaatsten sieren zich op een pro-actieve manier te verzoenen met allen die door hun toedoen het slachtoffer moesten worden van menselijke onderdrukking!! En wat verder nog de op dit forum al uitvoerig beschreven noodsituatie in Nederland betreft; "dienaren" die niet volstrekt open en eerlijk zijn, zijn voor geen cent te vertrouwen...

(...)


Uit: Bericht -op het voormalige Forum van Bauke Moesker- op "Di 08 Feb 2011, 12:47", in de thread "Ex-diaken timmert verder aan de (geloofs)weg en start kerk"
Groet,
TjerkB
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Gebruikersavatar
TjerkB
Berichten: 2616
Lid geworden op: di 03 dec 2013, 15:28

Re: Paus

Bericht door TjerkB »

[Bijgewerkt: 15-09-2018, 12:15 uur]


@all

De tragiek van het geval schetst intussen meer en meer een ontluisterend beeld van de verderfelijke geloofspraktijk en gedoogcultuur bij de hogere geestelijkheid...
Aartsbisschop: 'Paus wist van misbruik door McCarrick en moet aftreden'

Lees verder: https://nos.nl/artikel/2247650-aartsbis ... reden.html
alsmede https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/26/pa ... k-a1614252,
doch met name https://www.lifesitenews.com/news/forme ... d-sanction
Groet,
TjerkB


P.S. Zie tevens:
"Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruik binnen kerk"

Lees verder: https://nos.nl/artikel/2250429-helft-ne ... -kerk.html
"Das Schweigen zu einer Untat, die man weiß, ist die allgemeinste Art unserer Mitschuld" (Max Frisch)
Plaats reactie

Terug naar “Wat er verder te beleven valt”